În perioada 15-21 decembrie 2024, se desfășoară prima ediție SAT – THE SMALLEST ART FAIR IN TOWN, marcând apariția pe piața de artă din România a unei platforme dedicate artei contemporane pe hârtie. SAT este fidel modelului de târg, ca mecanism de dezvoltare al pieței, dar respinge formatul tradițional al standurilor și divizarea galeriilor, propunând un spațiu comun de expunere. Astfel, evenimentul marchează o schimbare de paradigmă în piața de artă locală, promovând colaborarea în locul competiției, diversitatea și accesibilizarea printr-un spațiu cu acces gratuit atât pentru participarea galeriilor, cât și a publicului.
PRIMA EDIȚIE:
Ediția inaugurală SAT aduce împreună șapte galerii – H’ART, JECZA, LAB 36 (Barcelona), MOBIUS, SAC, SECTOR 1 și SUPRAINFINIT, prezente atât pe scena națională, cât și internațională.
Perioada: 15 – 21 decembrie, 2024
Program de vizitare: Zilnic în perioada de desfășurare, de la ora 12:00 la ora 19:00. Accesul liber.
Locația: Salon de Papier, Str. Constantin Cristescu, Nr. 12, etajul 1, Sector 1, București
Ana Adam, Sângele – mărgele, 2024, Ink and pen on on fabriano 300 g paper, 70 x 50 cm
CONTEXT AL SCHIMBĂRILOR PE PIAȚA DE ARTĂ GLOBALĂ
În ultimii ani, piața de artă contemporană a trecut prin transformări profunde, atât în dinamica sa internațională, cât și în modul în care aceste evenimentele sunt concepute și percepute. La nivel global, nevoia de diversificare și accesibilizare a condus la apariția unor formate alternative, care oferă o soluție la modelele tradiționale, adesea suprasaturate. Inițiative precum Basel Social Club (Elveția), Minor Attractions (Marea Britanie) sau Esther (SUA) pun accentul pe comunitate și dialog, creând spații mai puțin formale concentrate pe interacțiune între publicul larg, galerii, colecționari, artiști și curatorii.
SAT aduce pe piața de artă din România un ecou al acestei nevoi. Pe de o parte, prin abordarea curatorială, se concentrează pe un mediu artistic adesea marginalizat – lucrările pe hârtie. Pe de altă parte, susține participarea galeriilor și a publicului în mod gratuit. Această schimbare de paradigmă subliniază importanța colaborării și accesibilității în peisajul artistic global, constituind o bază solidă pentru viitorul pieței de artă.