Scade costul forţei de muncă în intermedieri financiare şi asigurări

Faţă de trimestrul precedent, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 1,31%, potrivit INS.

• Faţă de acelaşi trimestru al anului anterior, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 6,39%.

Trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul II 2021

Față de trimestrul II 2021, cea mai semnificativă creștere a costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în învățământ (26,72%), ca urmare a vacanței școlare și, în consecință, a diminuării timpului efectiv lucrat.

De asemenea, creșteri mai mari ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în administrația publică (3,36%), respectiv în industria extractivă (2,16%).

Cele mai importante scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în intermedieri financiare și asigurări (-4,13%), sănătate și asistență socială (-3,48%), activități de servicii administrative și activități de servicii suport (-2,69%), respectiv în construcții (-2,27%).

Față de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe 2 (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 1,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte 2 (non-salariale) cu 0,72%.

Trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul III 2020

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în hoteluri și restaurante (11,40%), informații și comunicații (11,13%), comerț (10,30%), respectiv în industria prelucrătoare (9,64%).

Față de perioada analizată, diminuarea costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învățământ (-1,51%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 6,37%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 6,85%.

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW