O activitate pentru schimburi culturale ale tineretului China-Europa Centrală și de Est (ECE) organizată de Universitatea Tsinghua din Beijing și Universitatea Eotvos Lorand din Ungaria a avut loc, în data de 22 septembrie online și offline, la Universitatea Tsinghua. Profesori și studenți de la șapte universități din China și țările ECE au făcut schimburi culturale și artistice, aprofundând cunoașterea între tineri și aducând contribuții la îmbogățirea relațiilor dintre China și țările ECE. Vicepreședinte al Universității Tsinghua, Yang Bin, și vicepreședinte al Universității Eotvos Lorand, Imre Hamar, au rostit discursuri la eveniment.
Yang Bin a subliniat că civilizațiile devin multicolore prin schimburi și se îmbogățesc prin învățarea reciprocă. Asemenea schimburi constituie o importantă forță motrice pentru impulsionarea progresului omenirii, păcii și dezvoltării lumii. El a încurajat studenții să-și îmbunătățească capacitatea de comunicare transculturală, pentru a deveni o forță puternică de menținere a păcii mondiale și îndrumare a dezvoltării epocii.
Reprezentantul special pentru afacerile de cooperare China-țările ECE al ministerului de Externe, ambasadorul Jiang Yu, a relevat că tinerii reprezintă viitorul țărilor și al lumii. Schimburile culturale dintre tineri constituie o importantă componentă a cooperării China-țările ECE. În cei 10 ani de la demararea mecanismului de cooperare China-țările ECE, au fost obținute rezultate remarcabile în multiple domenii. Indiferent că vorbim din punct de vedere istoric sau al civilizației, tinerii joacă rolul de punte între prezent și viitor, între diferite țări și civilizații. Ea a exprimat speranța că studenții vor extinde continuu schimburile culturale, contribuind la promovarea prieteniei și cooperării pentru a construi împreună un viitor frumos.
La eveniment, reprezentanții studenților de la Universitatea Tsinghua, Universitatea Eotvos Lorand, Universitatea Sofia „St.Kliment Ohridski” (Bulgaria), Universitatea Wrocław (Polonia), Universitatea București, Universitatea Matej Bel din Banska Bystrica (Slovacia) și Universitatea de Finanțe și Administrație (Cehia) au împărtășit experiențele și dorințele lor în schimburi internaționale și au susținut spectacole artistice splendide.
Dobre Florina-Alina, studentă la Universitatea București a afirmat în cadrul evenimentului că are un mare interes pentru istoria și cultura tradițională chineză. Ea studiază cultura chineză și a făcut studii în China în cadrul unui program de schimb al studenților între cele două țări. A impresionat-o profund societatea chineză atât de prietenoasă, plină de vigoare și cu multe oportunități. În plus, prin compararea experiențelor de viață și studiu în cele două țări, ea a simțit profund farmecul produs de ciocnirea între diferite culturi.
Articol realizat de Radio China International și CCTV