8.6 C
București
miercuri, 21 aprilie

Schimburile comerciale româno-germane, puternic afectate de actuala criză

AHK România anunță cifrele actuale referitoare la schimburile comerciale dintre România și Germania

Conform cifrelor publicate de Institutul Federal de Statistică (Destatis), volumul schimburilor comerciale dintre România și Germania a scăzut puternic pe fondul actualei crize provocate de coronavrius. Minimele au fost atinse în luna aprilie, exporturile germane către România coborând cu 36,5% față de aceeași lună a anului precedent; importurile au scăzut și mai puternic (-53%). În total, exporturile către România s-au ridicat la 11,5 mld. EUR (-8,8%) în primele nouă luni ale acestui an, în timp ce importurile au fost de doar 9,8 mld. EUR, cu 18% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.

După scăderea schimburilor comerciale în aprilie și mai, a început o redresare semnificativă a schimburilor comerciale în luna septembrie. Exporturile au trecut pe plus, fiind cu 6,52% mai mari față de aceeași lună a anului precedent, în timp ce importurile din România au scăzut „doar” cu 7,7%. Per total, T3 indică o redresare a comerțului exterior, dar pentru T4 incertitudinile sunt încă mari din cauza creșterii cazurilor de coronavirus și a noilor restricții, aplicate atât în România, cât și în Germania. „Ne aflăm într-un an extrem de dificil, nu doar pentru relațiile comerciale româno-germane, ci și pentru economie în general. Dar suntem încrezători că vom face față provocărilor generate de criza Corona”, spune Sebastian Metz, director general AHK România.

În ansamblu, volumul schimburilor comerciale bilaterale a scăzut cu 13,4% în perioada ianuarie-septembrie 2020 față de aceeași perioadă a anului trecut la 21,3 mld. EUR. „Ne așteptăm la o scădere a schimburilor bilaterale cu același procent pe întregul an 2020, ceea ce înseamnă că în loc de 33 de mld. EUR cât a fost în 2019, volumul schimburilor comerciale bilaterale va fi de 28 de mld. EUR în acest an. O bună parte din evoluția viitoare a relațiilor comerciale româno-germane va depinde de modul și, mai ales, de cât de repede se va redresa economia germană”, declară directorul general al AHK, Sebastian Metz.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW