Se caută muncitori români pentru terenurile agricole din Italia

Confindustria România solicită autorităților să deblocheze plecările

Președintele Confindustria România, Giulio Bertola, când a lucrat la proiectul legat de forța de muncă, nu s-a gândit cu siguranță la muncitorii români de care terenurile agricole din Italia au disperată nevoie în aceste săptămâni, pentru a putea începe recoltarea produselor de sezon, fructe și legume.

Mai degrabă, pachetul său de asistență sanitară „Impresa Famiglia” îl dezvoltase pentru a pregăti unul din proiectele destinate să sprijine repornirea industriei, atât în ​​Italia, cât și în România. În același timp, a fost conceput ca un instrument extrem de util pentru atragerea înapoi în România a unor categorii de persoane care lucrau în străinătate, garantându-le acestora o asistență medicală la cel mai înalt nivel.

Deşi a avut loc recent o întâlnire între ministrul agriculturii din Italia, Teresa Bellanova, şi Ambasadorul României în Italia, George Bologan, încă nu am avut veşti legate de deblocarea acestei situații sau eventuale acorduri. Confindustria România solicită instituțiilor românești și italiene o soluție rapidă. Trebuie să accelerăm pentru a găsi un punct de întâlnire comun între cele două țări, pentru a asigura sosirea în Italia a acestor lucrători sezonieri. Italia angajează zeci și zeci de mii de muncitori români în agricultură, pe lângă cei de care are nevoie în domeniul turismului, pentru hoteluri și restaurante, care pentru moment sunt în aşteptare.

În contextul situației de urgență generate de coronavirus – continuă președintele Confindustria România – „există mulți factori care impun limite, printre care: guvernele au aplicat în mod autonom măsuri de restricție și au impus oprirea circulației persoanelor atât în interiorul cât şi în afara granițelor, conform indicațiilor Organizației Mondiale a Sănătății. Fiecare stat a abordat situația de urgență în momente diferite, cu limitări graduale: situația României de astăzi, în ceea ce privește numărul de persoane infectate și răspândirea bolii, este cea a Italiei de la jumătatea lunii februarie. Circulația lucrătorilor între state ar putea avea loc, dar numai dacă ar avea un impact aproape zero asupra sistemului țării care îi primeşte şi îi angajează”.

Pe de o parte, în Italia, poate pe bună dreptate există îngrijorarea că sosirea în masă a mii de muncitori riscă să adauge un stres suplimentar sistemului public de sănătate, care se află deja în dificultate încercând să facă față impactului coronavirusului asupra propriilor cetățenilor, pe de altă parte, poate că românii înșiși se tem că, venind în Italia, ar putea să nu beneficieze de asistență adecvată în caz de nevoie și, prin urmare, nu toată lumea este dispusă să plece. Se pare că, până în prezent, nu există nicio procedură care să poată liniști ambele părți.

Confindustria România continuă în permanență să fie proactivă, atât pentru industrie, cât și pentru instituțiile românești și italiene. În ceea ce privește munca și forța de muncă avem un nou proiect numit „Fabrici în siguranță” – explică Bertola. A luat naştere pentru a facilita circulația muncitorilor între state și reluarea activității de producție, astfel încât toate acestea să se poată desfăşura în condiții de siguranță şi respectând toate protocoalele prevăzute, dar numai datorită consolidării protecției sănătății, prin urmare nimic nu împiedică să poată fi aplicat, chiar imediat, și în agricultură.

Propunerea de asistență şi protecție sanitară, pe care am studiat-o împreună cu MUTUA MBA (Mutua Basis Assistance), cea mai mare societate italiană de tip mutual (de ajutor reciproc) din sectorul terțiar ca număr de membri, poate conta pe acordul cu mii de centre și spitale de excelență din Italia și România, garantând lucrătorilor, chiar şi celor străini, o acoperire medicală importantă. Pachetul de protecție sanitară adresat welfare-ului sanitar „Impresa Famiglia” a fost completat suplimentar devenind „Impresa Famiglia Plus”, extinzând astfel sprijinul financiar și în cazul infecției cu coronavirus, atât pentru ​​cazurile de spitalizare obișnuită, cât și/sau pentru cele la terapie intensivă, dar şi pentru perioada de recuperare. Suntem alături de familia angajatului chiar și în stadiile terminale. Deci nu oferă numai asistența privată pentru bolile tradiționale, care cu siguranță nu au dispărut, și desigur sectorul public are dificultăți în gestionarea acestora din cauza supraaglomerării din cauza pandemiei.

Dacă luăm în considerare cazul muncitorilor români din sectorul agricol, în acest mod nu ar exista riscul creșterii volumului de muncă pentru sistemul public de sănătate.

Muncitorii ar putea ajunge cu avioane charter speciale, ar merge direct la fermele şi întreprinderile agricole unde sunt angajați și ar putea respecta perioada de carantină, știind că beneficiază de o acoperire medicală extraordinară și că, odată terminată munca sezonieră, la întoarcerea lor în România, această protecție ar fi valabilă încă câteva luni, degrevând astfel și sistemul de sănătate publică din România. Costul acestui pachet extraordinar de protecție a sănătății, convenit cu MUTUA MBA (Mutua Basis Assistance), este cu siguranță accesibil și complet deductibil pentru companii. „Împreună cu managementul Mutua MBA, am dorit să oferim o contribuție extraordinară muncitorilor, incluzând în acest proiect şi acoperirea legată de coronavirus.  Confindustria România a solicitat sprijin sectorului italian non-profit, iar răspunsul a venit prompt și fără ezitare din partea Mutua MBA, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie. Mutua MBA, care activează și în România de doi ani, a implementat prompt pachetul de asistență medicală „Impresa Famiglia”, cu garanțiile legate de Coronavirus, FĂRĂ NICIUN COST SUPLIMENTAR. Din acest motiv, cunoscând bine unicitatea acestei propuneri, am dorit să o punem la dispoziția tuturor antreprenorilor responsabili și sensibili, care vor dori să o folosească pentru proprii angajați – încheie președintele – indiferent de sectorul de producție în care activează.”

„Impresa Famiglia Plus”, prin extinderea garanțiilor legate de coronavirus, ar putea juca un rol strategic în integrarea forței de muncă românești, care s-a întors recent în România. Acești muncitori, dacă ar avea garanții și certitudini, inclusiv cea a protecției sănătății, ar putea decide să rămână permanent în țară, rezolvând parțial problema lipsei de forță de muncă în România. Acesta este momentul potrivit pentru a ne uni forțele, a planifica și a construi o propunere concretă, credibilă și care să poată fi implementată rapid.

Între timp, în timp ce Confindustria România solicită autorităților să găsească o soluție rapidă pentru Italia, chiar ieri 13 aeronave pline cu lucrători agricoli au plecat din România, dar în direcția Germania.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW