S-a ajuns, deci, la aproape 2,5 milioane de contaminați și 180.000 morți, iar unii, în frunte cu președintele Donald Trump, au găsit vinovatul ideal pentru amploarea, extrem de rapidă, luată de pandemie. Acesta este Organizația Mondială a Sănătății. De mai multe săptămâni, președintele american, el însuși acuzat de laxism, de minimalizare inițială a pericolului, acuză OMS că a alertat prea târziu lumea referitor la coronavirus. Washingtonul a mers până la a tăia subvențiile pentru această instituție a ONU. Deși în aceste săptămâni organizația respectivă a fost activă în operațiuni de combatere în diverse zone ale planetei împotriva pandemiei, atacurile lui Donald Trump nu s-au potolit. Directorul general al OMS, Tedros Ghebreyesus, de la sediul său din Geneva, a declarat din nou presei: „Nu, OMS nu a întârziat cu anunțul privind «alerta roșie». Am făcut acest anunț la 30 ianuarie, atunci când nu existau decât 82 cazuri de infectare cu virusul ucigaș în afara Chinei și când nu exista niciun deces”. În aceste condiții, oficialul OMS consideră că a existat suficient timp pentru restul lumii să se pregătească în vederea unei evoluții dramatice a epidemiei.
Tedros Ghebreyesus speră ca Washingtonul să-și schimbe atitudinea
Întrebat ce crede despre „lovitura financiară” dată OMS de Statele Unite, directorul operațiunilor urgente ale acestei importante agenții a ONU, Mike Ryan, a spus că speră ca această decizie a Washingtonului să fie doar „un punct de agasare”. Noi, ca toate țările lumii, a adugat Ryan, avem în față o muncă foarte dificilă și doresc ca echipa mea să se concentreze asupra acestei misiuni. Un membru al echipei OMS tocmai a fost ucis în teren și un altul este în stare gravă în Birmania. Nu e vremea pentru noi și familiile celor uciși să ne gândim la problemele de finanțare, a spus oficialul OMS.
Directorul general al OMS a declarat presei că speră ca Washingtonul să-și reconsidere participarea la finanțarea acestei instituții a Națiunilor Unite. Consecințele retragerii Statelor Unite, deși potențial dramatice pentru programele OMS, nu vor fi greu resimțite în perioada imediat următoare. OMS și-a acoperit deja 80% din bugetul pe 2021.
foto: By MONUSCO Photos – R56A9606, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75419566
QUI S’EXCUSE S’ACCUSE