2.3 C
București
joi, 3 decembrie

Vladimir Putin, prin telefon, cu Angela Merkel: lupta cu coronavirusul și criza din estul Ucrainei

“Importanţa unei coordonări strânse a eforturilor internaționale în lupta cu coronavirusul, cu participarea activă a Organizației Mondiale a Sănătății”, a fost una dintre temele abordate în convorbirea telefonică de miercuri între Vladimir Putin și Angela Merkel. Dar, așa cum reiese din comunicatul Kremlinului, un alt subiect important au fost problemele reglementării conflictului din estul Ucrainei. S-a subliniat necesitatea aplicării într-o manieră coerentă a acordurilor de la Minsk și a deciziilor adoptate la summitul în format Normandia între liderii Rusiei, Ucrainei, Germaniei și Franței.

Comunicatul Kremlinului relevă că cei doi lideri au evaluat ca pozitiv un recent schimb de prizonieri între Kiev și zonele necontrolate de guvernul ucrainean Lugansk și Doneţk. Pe agenda convorbirii dintre Vladimir Putin și Angela Merkel s-au aflat de asemenea probleme referitoare la situația din Siria și Libia, precum și la situația actuală pe piața mondială a petrolului.

Gest umanitar în ajunul Paștelui

În ziua de 16 aprilie, înaintea sărbătorilor pascale, a avut loc un nou schimb de prizonieri. A fost un gest umanitar pentru populația din Ucraina, majoritar de religie ortodoxă. “Sunt mulțumit de fiecare dată când ne recuperăm cetățenii, eroii noștri, militarii, deținuții politici și cetățenii obișnuiți”, a declarat în ziua respectivă, prin biroul său de presă, președintele Volodymir Zelensky.

Kievul și-a recuperat de data asta 20 de persoane, în principal civili deținuți în teritoriile separatiste, dar și doi militari. Unica femeie în acest grup a fost Alevtina Popova, care apoi a povestit ce a pătimit în cei doi ani în închisoarea separatiștilor pentru vina de a fi ajutat militari ucraineni din forțele guvernamentale.

În schimb, Kievul trebuia să elibereze 17 persoane, dar trei dintre ele au refuzat să fie predate separatiștilor, a adeclarat pentru France Presse, citat de “Le Figaro”, serviciul de presă al preşedinţiei ucrainene. Nu a fost dezvăluită identitatea acestora. S-a aflat că negocierile în vederea repatrierii au fost îngreunate de carantina ce trebuia respectată din cauza Covid-19. Potrivit surselor parlamentare de la Kiev, separatiştii continuă să dețină 200 de cetățeni ucraineni; alți 115 sunt deținuți în Rusia și în Crimeea anexată. Precedentul schimb de prizonieri a avut loc în decembrie 2019, când între cele două părți au fost schimbați circa 20.


Foto: By Sebastian Zwez, CC BY 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6438813

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW