Corespondenți ai agențiilor internaționale de presă semnalează că, în mai multe orașe afgane, opozanți ai talibanilor au ieșit deja în stradă pentru a contesta acțiunile violente ale talibanilor. În Valea Panshir, o zona muntoasă situată la circa 75 km. nord-est de Kabul, a început să se organizeze o adevărată mișcare de rezistență, zona respectivă nefiind încă preluată sub control de către talibani. Panchir, a confirmat și șeful diplomației ruse Serghei Lavrov, într-o conferință de presă la Moscova, este ultimul bastion ce ține piept talibanilor. Este vorba de o zonă greu accesibilă, muntoasă, este realmente o fortăreață pe care nici sovieticii și nici talibanii nu au reușit vreodată să o cucerească.
Inițiatorul actualei mișcări de rezistență este Ahmad Massoud, fiul cunoscutului comandant Massoud, erou al rezistenței anti-sovietice și antitalibane, asasinat în 2001 de Al-Qaida. Lui Ahmad Massoud i s-a alăturat în Panshir fostul vicepreședinte afgan Amrullah Saleh. Ei au cerut deja, printr-un mesaj apărut în «The Washington Post», ajutor american în arme și muniții, promițând că vor urma exemplul fostului comandant Massoud. «Sunteți ultima noastră speranța», spune tânărul Massoud în mesajul publicat în «The Washington Post», dând asigurări că dispune de suficienți combatanți pentru a se opune talibanilor, inclusiv de soldații din forțele guvernamentale «dezgustați de modul în care comandanții lor s-au predat talibanilor».
Un mare număr de familii fugite din calea talibanilor se alătură rezistenței
Pentru moment, relatează pentru RFI tânărul Mahdi, activ în mişcarea de rezistență în formare, nu sunt lupte, nu sunt atacuri contra provinciei Panshir. Cei care iau parte la mișcarea de rezistență sunt înainte de toate locuitorii provinciei, majoritatea dețînând arme dintotdeauna. Apoi, avem soldați din fosta armata afgană care s-au repliat în Panshir în urma ofensivei talibane. S-au angajat în această mișcare de rezistență un mare număr de familii de refugiați din alte provincii cotropite de palibani.
«Nu putem răzbi singuri»
Provincia este situată la o distanță de doar două ore de Kabul. Este supraaglomerată în urma avalanșei de refugiați veniți din alte zone ale țării controlate de talibani, aceștia trăind în condiții umanitare și securitare extrem de dificile, a mai relatat pentru RFI tânărul Mahdi. Panshir este încercuit de talibani și în orice moment se poate trezi asediat și confruntat cu un atac de anvergură. În acest caz ne vom trezi fără aprovizionare cu alimente, ceea ce pune în pericol viața locuitorilor provinciei. Spațiul aerian este însă deschis și ar fi posibil ca avioane din țările vecine să ne trimită ajutoare.«Continuăm să sperăm, nu putem răzbi singuri, avem nevoie de ajutorul și sprijinul altor țări, a insistat Mahdi. Este vorba de o cauză comună, contra injustiției, a răului și oprimării. Și nu este vorba doar de Afganistan, ci de întreaga lume…Avem nevoie absolută de ajutor urgent».
Manifestaţii de sfidare a talibanilor
La doar câteva zile de la preluarea puterii de către talibani, în diverse localități ale țării au loc incidente între localnici și forțele talibane, soldate cu morți din rândul manifestanților care se opun islamiștilor. La Asadabad, în estul țării, cetățeni afgani au arborat joi drapelul național negru, roșu și verde cu prilejul împlinirii a 102 ani de independență a Afganistanului. O manieră de a brava în fața talibanilor care și-au arborat pe toate clădirile drapelul lor alb.
La Kabul, câteva sute de persoane s-au reunit joi, arborând drapelul național și interpretând cântece naționaliste și antipakistaneze. O manifestație similară a avut loc joi și la Jalalabad, dispersată cu focuri de armă de către talibani.
Nu va mai vaccinati idegeaba impotriva coronavirusului, tavarasi, ci impotriva coranovirusului !