Eugen Măruţă (gds.ro)
Sindicatele și administrația Complexului Energetic Oltenia (CEO) negociază Contractul Colectiv de Muncă, precum și numărul de salarii compensatorii pentru disponibilizați. Negocierile încep de la 11 salarii compensatorii, însă șefii companiei vor să acorde numai 9 salarii compensatorii. Cu toate acestea, sunt sindicate care solicită acordarea a 20 de lefuri celor care vor părăsi anul acesta compania.
Potrivit Planului de restructurare și decarbonare, peste 2.000 de angajați din cei 11.000 vor fi concediați colectiv până la finalul anului 2022. Pentru ca să nu fie un buget prea mare pentru plata salariilor compensatorii se lucrează la modificarea Legii 197 din 2021 privind condițiile speciale de muncă. În condițiile în care legea va fi modificată, o mare parte a celor 2.000 de mineri și energeticieni care vor intra în programul de disponibilizări colective se vor încadra la pensionare. Este vorba de 1.600 de persoane. Diferența de 400 vor intra la capitolul concedieri colective. Prin urmare vor rămâne mai mulți bani pentru salariile compensatorii.
Cer 20 de salarii compensatorii la CEO
Este și motivul pentru care sindicaliștii din Complexul Energetic Oltenia vor ca viitorii disponibilizați să beneficieze de 20 de salarii compensatorii. În momentul de față se vorbește de numai 11 salarii compensatorii pentru personalul care va pleca sau chiar de scăderea la 9 salarii compensatorii, în urma negocierilor dintre administrație și sindicatele din Complexul Energetic Oltenia.
Marius Cătălin Berca, membru de sindicat la Unitatea Mineră de Cariere Jilț, pentru cele nouă salarii compensatorii se va calcula o sumă de numai 34.000 de lei, insuficientă pentru angajații care vor dori să plece din companie și care mai au destui ani până la ieșirea la pensie. „Nouă salarii compensatorii nu sunt suficiente. În momentul de față nu suntem siguri că vom putea să ieșim la pensie și unii mai au câțiva ani până la ieșirea la pensie, însă trebuie ca administrația să ofere un număr mai mare de salarii compensatorii, având în vedere că vin fonduri nerambursabile chiar pentru acest tip de compensații destinate zonelor afectate de minerit”, a declarat Marius Cătălin Berca.