Cătălina Bădoiu și Corina Atanasiu, secretari de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, au participat miercuri, 18 august, la o nouă întâlnire a Comitetului Interinstituțional în cadrul Programului Național „DIN GRIJĂ PENTRU COPII”.
Discuțiile au vizat impactul intervențiilor propuse, eventualele riscuri și măsurile necesare, alocarea bugetară a programului, identificarea problemelor din intervenții complementare pilotate în cadrul unor programe anterioare și alte teme conexe.
„Avem nevoie de specialiști în mediul rural, astfel încât strategia acestui program național să nu rămână doar un teanc de hârtii și să poată fi implementată, în special acolo unde sunt cele mai mari probleme. Programul DIN GRIJĂ PENTRU COPII trebuie corelat cu reformele, măsurile și intervențiile propuse a fi susținute prin PNRR și programele operaționale, în special POEO și POIDS. De exemplu, prin Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială sunt prevăzute peste 700 mil. de euro pentru Servicii Comunitare Integrate în 2000 de comunități rurale, constând în special în susținerea salariilor asistenților sociali, mediatorilor școlari sau asistenților medicali din aceste comunități”, a declarat secretarul de stat Corina Atanasiu.
„Impactul pandemiei asupra sănătății mintale și echilibrului emoțional este unul moderat spre sever și începe să fie vizibil, cu atât mai mult cu cât discutăm despre o creștere a cazurilor de COVID-19, ce ar putea afecta derularea activităților educaționale din noul an școlar. În acest context, Programul DIN GRIJĂ PENTRU COPII reprezintă o adevărată provocare, măsurile integrate propuse vor putea aduce copiii cu un pas mai aproape de procesul de învățare și de dezvoltare socio-afectivă sănătoasă”, a declarat secretarul de stat Cătălina Bădoiu.
În cadrul întâlnirii, Consilierul de Stat Mădălina Turza, de la Cancelaria Prim-Ministrului, a prezentat prioritățile, măsurile și acțiunile propuse de experții implicați în cele două grupuri tehnice de lucru ce vizează siguranța și suportul psihoemoțional al copiilor.
Programul vizează acordarea de sprijin psiho-emoțional tuturor copiilor prin crearea unor mecanisme de evaluare și intervenție pentru asigurarea sănătății mintale a acestora în perioada pandemiei și post pandemie. Complementar, se adaugă dezvoltarea infrastructurii instituționale pentru serviciile de suport psiho-pedagogic, siguranță și incluziune la nivelul unităților școlare implicate. Coordonarea, monitorizarea și evaluarea implementării programului va fi realizată de către Departamentul de Responsabilitate Socială Comunitară și Grupuri Vulnerabile care se va înființa la Guvern.