Întrunită statutar, ședința Consiliului Director al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România a trecut în revistă în detaliu o pleiadă de manifestări la care Uniunea va participa în perioada următoare, toate cu simbolistică de tezaur național și toate derulate cu contribuția semnificativă a organizației, care participă în calitate de organizator sau de partener, potrivit Departamentului de Comunicare al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.
UZPR organizează Premiile revistei „Cronica Timpului”, aflate la cea de-a doua ediție și care vor remarca personalități ale presei scrise apropiate de publicație și care s-au evidențiat printr-o activitate publicistică notabilă.
UZPR va marca, printr-un eveniment online, 150 de ani de la nașterea marelui savant român Nicolae Iorga, om de stat și istoric de marcă al națiunii române, care va fi celebrat de Uniune din perspectiva complexă a întregii sale activități, prin intermediul unor intervenții susținute de reputate personalități ale vieții publice.
UZPR va fi o prezență importantă în cadrul Festivalului Macedonski, dedicat marelui intelectual român, precum și participant principal la Festivalul de Artă și Cultură din Dâmbovița, Uniunea acordând și un premiu. Din juriu fac parte jurnaliști, membri ai UZPR. De asemenea, la Palatul voievodal de la Potlogi va avea loc Forumul Național ”Brâncoveniana”, dedicat moștenirii marelui voievod Constantin Brâncoveanu, în cadrul căruia juriul care va acorda premiile uneia dintre secțiunile manifestării sunt jurnaliști.
UZPR va stabili, în perioada următoare, locul și data organizării manifestării de decernare a Premiilor UZPR pe anul 2020, desemnate în urma participării jurnaliștilor din țară și de peste hotare la concursul „Sens și contrasens în mass-media”.
UZPR continuă înregistrările dedicate celui de-al doilea episod al seriei „Săptămâna Presei Românești”, dedicată unor publicații de colecție din istoria gazetăriei din România, de la „Lumea” la agenția de presă Rompres sau publicațiile sportive etalon.
UZPR va participa activ la manifestările prilejuite de Festivalul de Film Ecologist, manifestare al cărei organizator este. UZPR marchează cei 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu printr-un volum apărut la Editura UZP, semnat de scriitorul și jurnalistul Mircea Pospai.
UZPR a lansat inițiativa unei secțiuni a Uniunii dedicată tinerei generații – UZPR Junior, segment coordonat de inițiatorul acestui proiect, Mădălina Corina Diaconu, secretar general al UZPR.
UZPR se constituie în partener cu prilejul aniversărilor UNESCO la împlinirea a 65 de ani de afiliere a României într-un organism specializat și dedicat.
UZPR este partener al unei expoziții care va avea loc la Muzeul Municipiului București, despre efectele pandemiei, realizată de jurnaliști străini care activează în Italia.
UZPR organizează decernarea tradiționalelor Premii de Ziua Ziaristului, care vor marca activitatea deosebită a unora dintre cele mai relevante voci ale mass-media din țară și din filialele de peste hotare ale Uniunii, și pentru a 9-a oară se va acorda Premiile ”Eminescu. ziaristul” unor personalități marcante care s-au dedicat studiului și promovării întregii creații eminesciene. De asemenea, și anul acesta se vor acorda Premiile Mătrăguna.
UZPR pregătește pentru perioada imediat următoare noul număr al Revistei UZP și versiunea tipărită a Strategiei Uniunii, document elaborat de gen. Gheorghe Văduva, membru al Consiliului Director, și care este supus atenției tuturor membrilor Uniunii ca o propunere de plan extins de acțiune a organizației, pentru următorii ani, cu obiective și proiecții.
Consiliul Director al UZPR a aprobat punct cu punct toate aceste manifestări care se vor derula în săptămânile viitoare, a extins dezbaterile pe marginea intenției de a coagula, până la sfârșitul acestui an, o propunere legislativă pentru o viitoare lege a presei și a punctat din nou necesitatea ca UZPR să pună la dispoziția profesorilor din facultățile de jurnalism reperele profesionale în viziunea organizației, așa cum sunt ele deja prezente în cadrul cursurilor pe care le predă prof. George Coandă, președintele Juriului de Onoare al UZPR.
” Ședința Consiliului Director al UZPR a aprobat o pleiadă de manifestări cu simbolistică de tezaur național” . Pompoasa „simbolistică de tezaur național” , nineaca ! Totusi … acu’ vreo doua sute de ani, un mare intelept cam asa zicea : // Presa, aceasta locomotiva a gandirii universale ! //