Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)
Directoarea generală a Metrorex, Mariana Miclăuș, a vorbit despre incendiul izbucnit marți dimineață la Metroul bucureștean, la Știrile B1 TV prezentate de Ștefan Pășcuță, și a precizat că acesta va fi supus unei investigații tehnice pentru a determina cauza defecțiunii.
Mariana Miclăuș, precizări pe B1 TV după incendiul de marți dimineață
„Trenul (…) a prezentat o defecțiune tehnică și a avut și o degajare de fum. Sigur, noi avem un dispecerat central care are în subordine alte dispecerate. Conform procedurilor interne, au fost anunțate autoritățile care trebuie să intervină alături de echipele Metrorex. S-au deplasat la fața locului echipele specializate ale Metrorex, salvatorii. De asemenea, mulțumim pe această cale și Inspectoratului pentru Situații de Urgență, care s-a alăturat Metrorexului. Călătorii au fost debarcați în siguranță. Trenul va fi supus unei investigații tehnice, comisie tehnică de la Metrorex, comisie din partea Autorității Feroviare Române și de Investigare Feroviară Română”, a menționat Mariana Miclăuș.
Circulația a fost reorganizată corespunzător, susține directoarea generală a Metrorex.
„În acest moment, am reorganizat corespunzător circulația. După retragerea trenului cu defecțiune în depou, el va fi, după cum am menționat, supus unei analize tehnice pentru a determina cauza acestei defecțiuni”, a adăugat ea.
Întrebată dacă intervenția a fost efectuată corespunzător, având în vedere informațiile potrivit cărora ușile metroului s-ar fi blocat, Mariana Miclăuș a explicat: „Ușile trenului de metrou se deschid atunci când intră în stație. Ușile nu pot fi blocate. Sigur, există sistemul de închidere și sistemul de deschidere atunci când călătorii trebuie să urce sau să coboare din tren în interiorul unei stații de metrou”.
Pe de altă parte, întrebată dacă este nevoie de investiții în garnituri, Mariana Miclăuș a confirmat: „Sigur că da. În strategia de dezvoltare a Metrorexului avem incluse și achiziția de trenuri noi, în primul rând pentru a înnoi flota de trenuri, după cum știți, avem și trenuri produse la întreprinderea de vagoane Arad care trebuie și ele înlocuite. De asemenea, trenurile sunt necesare și pentru a diminua intervalul de circulație între două trenuri și a prelua toate fluxurile de călători. În special acum, când s-au ridicat restricțiile de pandemie, se constată un trend crescător al numărului de călători care folosesc acest mijloc de transport”.