Seism în România: «Umiliți la alegerile europene, social-democrații își caută o busolă după condamnarea și încarcerarea lui Liviu Dragnea»

Înlocuirea lui Liviu Dragnea, scrie «Les Echos» citând AFP, «se anunță complicată, în condițiile în care liderul social-democraților i-a înlăturat pe toți potențialii săi rivali ce ar fi fost capabili să-l înlocuiască».

Confirmarea în apel, lunea trecută, a sentinței de trei ani și șase luni închisoare cu executare împotriva liderului PSD, Dragnea Liviu, susține «Les Echos» citând o corespondență AFP din București, «aruncă o umbră asupra viitorului politic al țării… Considerat drept omul cel mai puternic din România, patronul Stângii lasă partidul la putere debusolat, iar opoziția reclamă alegeri legislative anticipate». Într-o succintă analiză, ziarul citat reproduce o declarație a unui politolog român, Andrei Țăranu, care afirmă că «PSD se află într-o situație dificilă. Este decapitat și îi va fi greu să găsească un lider carismatic, credibil și acceptat de elctoratul partidului…Condamnarea omului forte al partidului pentru deturnare de fonduri publice – și încarcerarea sa directă – a lovit în plin PSD-ul. Responsabilii partidului s-au reunit urgent în cursul zilei de marți, la București, pentru a decide evoluțiile de după Dragnea – o misiune ce se anunță complicată, în condițiile în care liderul (Liviu Dragnea – nn) i-a înlăturat pe toți potențialii săi rivali care ar fi putut, într-o zi, să-l înlocuiască».

Control personal asupra instituțiilor

«Patron al PSD începând din 2015 și artizan al succesului acestei formațiuni politice la legislativele din decembrie 2016, acest vechi ales local din sudul țării nu a putut prelua funcția de prim-ministru din cauza unei condamnări pentru fraudă electorală. Ales președinte al Adunării naționale (conform textului – nn), el a ținut frâiele puterii la fel de ferm, făcând să cadă, în decurs de șapte luni, doi șefi de guvern social-democrați, considerați de el nedocili… Premierul Viorica Dăncilă, numită în funcție în ianuarie 2018 și considerată de opoziție drept o “marionetă perfectă“, a încercat recent o chemare la ordine». În relatarea de la București, France Presse și «Les Echos» relevă că opoziția de centru-dreapta l-a acuzat pe Liviu Dragnea şi de faptul că «și-a numit apropiații în toate posturile cheie, fie la Curtea de Conturi, la Fisc sau în principalele ministere, cu scopul de a-și asigura controlul personal al instituțiilor…Cea mai mare parte a persoanelor numite în funcții publice erau loiale doar față de un singur om și, în cel mai bun caz, cu pregătire mediocră», a recunoscut marți inclusiv eurodeputatul social-democrat Victor Boștinaru.

Impactul asupra scrutinului european

Încarcerarea lui Liviu Dragnea, subliniază ziarul citat, intervine după ce, duminică, PSD a înregistrat o severă lovitură la europene, clasându-se pe poziția a doua, cu doar 23% din voturi, față de 37% în 2014. Majoritatea a fost de asemenea dezavuată duminică în referendumul convocat concomitent cu scrutinul european de către Klaus Iohannis, cu scopul de a denunța reformele în domeniul justiției promovate de guvern și pe care Bruxellesul și însuși șeful statului le acuză că subminează lupta împotriva corupției. Încă de luni, a doua zi după alegeri, Klaus Iohannis a afirmat că guvernul «trebuie să plece».

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW