Seminarul China-Europa despre Drepturile Omului din anul acesta a avut loc, marţi, în format online. Evenimentul a fost organizat sub egida Societăţii Chinei pentru Studiile Drepturilor Omului şi a Asociaţiei de Prietenie Austria-China. Ediţia din acest an s-a concentrat pe relaţia dintre tehnologii şi drepturile omului, la care au participat peste 100 de specialişti, oficiali de rang înalt şi reprezentanţi ai ONU și ai unor instituţii din China, Austria, Marea Britanie, Germania, Ungaria, Italia, Grecia şi Spania.
Directorul adjunct al Societăţii Chinei pentru Studiile Drepturilor Omului, Xu Xianming, a declarat că China se angajează în echilibrarea inovaţiilor tehnologice cu asigurarea drepturilor omului, desfăşoară colaborări internaţionale în domeniul tehnologic şi încearcă să aducă prin progrese tehnologice mai multe contribuţii la realizarea comunităţii umane cu destin comun.
Fostul preşedinte austriac şi preşedintele Asociaţiei de Prietenie Austria-China, Heinz Fischer, a declarat că Internetul, Big Data şi inteligenţa artificială ne-au transformat viaţa şi aduc noi provocări şi oportunităţi în protecţia drepturilor omului. Este foarte important să se intensifice schimburile şi comunicările internaţionale, iar schimburile aprofundate de opinii dintre specialiştii participanţi vor ajuta la sporirea cunoaşterii şi cooperării în promovarea cauzei drepturilor omului.
Cunoscutul avocat britanic, Graham Perry, a declarat că Partidul Comunist Chinez a creat un proces prin care diferite părţi pot discuta despre politicile de partid şi guvern, pentru ca să acestea să reflecte interesele populaţiei. Specialistul din Spania, Marcelo Muoz, a spus că sistemul democratic cu specific chinezesc este înfiinţat pe baza realităţilor din China şi este un sistem optim pentru China.