«Semnalele vitale ale Terrei» slăbesc, sub loviturile economiei mondiale

Un grup de 14.000 de oameni de știință lansează avertismentul: «semnalele vitale ale Terrei» slăbesc sub loviturile primite de la economia mondială. Ei evocă inclusiv iminenţa unor «puncte de ruptură».

În textul lor, publicat de revista «Bioscience» și preluat de RFI, cercetătorii respectivi, care pledează pentru declararea stării de urgență climatice mondiale, consideră că guvernele au eșuat în mod sistematic să atace cauzele schimbărilor de climă, respectiv «supraexploatarea Terrei». În condițiile în care în ultimele luni catastrofele climatice au loc una după alta, oamenii de știință menționați estimează că, din «cele 31 semnale vitale» ale planetei noastre (emisiile de gaz cu efect de seră, topirea ghețarilor, distrugerea pădurilor etc), 18 ating deja recorduri. Spre exemplu, ei lansează o alertă în legătură cu faptul că ghețarii se topesc cu o viteză mai mare cu 31% față de acum 15 ani; distrugerea pădurilor în Amazonia a atins în 2020 recordul, iar emisiile de gaze cu efect de seră au atins în 2021 un nivel nemaicunoscut vreodată.

Se impun măsuri rapide și radicale

«Trebuie să reacționăm la dovezile ce arată că ne îndreptăm spre puncte de ruptură climatică, adoptând măsuri urgente pentru decarbonarea economiei și începând mai degrabă restaurarea decât distrugerea naturii», a declarat unul din autorii textului apărut în «Bioscience», Tim Lenton, profesor la universitatea britanică Exeter. Autorii alertei, cei 14.000 oameni de știință, consideră necesare acțiuni rapide și radicale: trebuie eliminate urgent energiile fosile, redusă poluarea, restaurarea ecosistemelor, alegerea unor regimuri alimentare bazate pe plante, îndepărtarea de modelul actual de creștere economică și stabilizarea populației mondiale.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. World WEATHER – Jesus Christ and Elijah Tishbite in white and red (heavenly definition). WE control the weather on planet Earth and other planets from the infinite Cosmos.
    Vremea 12 HRISTOS 12, VREMEA – Mainile verzi ale lui Elia (definitie cereasca). NOI controlam vremea pe planeta Pamant si pe celelalte planete din Cosmosul infinit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW