Senatul american a aprobat un ambițios plan pentru a face față concurenței Chinei în domeniul tehnologic

Senatul american, informează corespondentul la Washington al RFI, a adoptat marți, 8 iunie, un proiect de lege ce prevede foarte importante investiții în domeniul științei și tehnologiei. El este prezentat ca un „plan istoric” ce are drept scop contracararea pericolului Chinei și „modelul ei autoritar”.Textul a fost aprobat cu 68 voturi, contra 32, dar el trebuie adoptat definitiv în Camera Reprezentanților și apoi promulgat de președintele Biden.
După cum se vede, apărarea economiei americane întruneşte consens în Congresul american. Planul respectiv prevede peste 170 miliarde de dolari pentru susținerea activităţilor de cercetare și dezvoltare în domeniul tehnologiei viitorului, dar și pentru a incita întreprinderile americane să producă în Statele Unite unele piese precum semiconductorii, indispensabili propriei industrii (fabricați acum, în principal în Asia).
În fața Chinei, care investește peste 150 miliarde de dolari în noile tehnologii, planul american prevede numai pentru fabricarea de semiconductori și microprocesoare 52 miliarde de dolari. Restul de 120 miliarde dolari merg la National Science Foundation, o agenție guvernamentală a cărei misiune este susținerea cercetării în domenii cheie precum inteligență artificială sau informatică cuantică. 1,5 miliarde de dolari contribuie la accelerarea dezvoltării 5G, care rămâne unul din punctele de tensiune cu China.

Câștigarea bătăliei secolului XXI

Independența economică și conservarea poziției de lider economic mondial sunt obiectivele planului american mai sus menționat, mult dorit de președintele Joe Biden, care a declarat că Statele Unite sunt angajate „într-o competiție pentru câștigarea secolului XXI”. „Într-un moment în care alte țări continuă să investească în propriile lor activități de cercetare și dezvoltare”, a subliniat președintele Biden, „noi nu ne putem să întârziem. America trebuie să-și conserve poziția de națiunea cea mai inovantă și productivă din lume”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW