sâmbătă, 22 februarie, 2020
5.5 C
București

Senatul american i-a limitat lui Donald Trump posibilitatea declanşării unei acţiuni militare contra Iranului

Rezoluția, votată joi, îl obligă pe președinte să solicite o dezbatere și votul Congresului înainte de orice “război ofensiv”. El poate, însă, să facă uz de dreptul său de veto împotriva promulgării acestei dispoziții.

Această decizie a Senatului american, apreciază analiști de la Le Monde și France Presse, este o nouă palmă dată președintelui Trump, chiar dacă el poate face uz de dreptul de veto contra promulgării dispoziției respective. Textul rezoluției votate joi în Senat urmează a fi trimis Camerei Reprezentanților, unde are șanse certe să fie votată de majoritatea democrată din acest for parlamentar. Rezoluția îl obligă pe președinte să ceară o dezbatere și votul Congresului pentru o acțiune militară, acesta fiind singura instituție abilitată de Constituție să declare război. Textul rezoluției cere președintelui să nu angajeze forțele armate ale țării în ostilități contra Iranului fără autorizație explicită pentru o declarație de război sau o autorizație specifică privind folosirea forței militare împotriva Iranului.

Motivația rezoluției

Camera Reprezentanților, spun surse newyorkeze, fiind controlată de democrați, va aproba textul rezoluției amintite până la finele acestei luni. Mai ales că, încă la începutul lunii, această cameră a votat (cu 224 voturi pentru și 194 contra) o rezoluție ce se referea la aceeași speţă. Democrații au fost serios îngrijorați după lovitura americană soldată cu moartea puternicului general iranian Ghassem Soleimani, în ziua de 3 ianuarie. Ne amintim, Teheranul a replicat cu lansarea de rachete asupra bazelor utilizate de trupele americane din Irak, în urmă cărora peste 100 de soldați americani au suferit “comoţii cerebrale ușoare”

“Președintele Trump a călcat în picioare Constituția, a ocolit Congresul când a lansat lovitura soldată cu moartea generalului Soleimani”, a declarat – după votul de joi – senatoarea democrată Tammy Duckworth, fosta înrolată în armata americană, care și-a pierdut ambele picioare în războiul din Irak. “Nu regret moartea generalului iranian”, a spus ea, dar “decizia de a lansa un atac le provoacă americanilor teama că președintele nu are planuri bune pentru a reacționa”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Extindere geografică a focarelor de contaminare cu coronavirus

Agențiile internaționale de presă transmit tot mai multe informații ce confirmă o creștere a numărului cazurilor de contaminare și decese...

Angela Merkel: “Deosebirile de poziții, încă prea mari pentru a se ajunge la un acord privind bugetul plurianual al UE”

Vineri seară, șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale UE, reuniți la Bruxelles pentru a ajunge...

IMGB a devenit istorie

Doosan a decis prin Consiliului de Administrație suspendarea producției IMGB; Aproximativ 400 de persoane vor rămâne fără...

Primaria Bucuresti a modernizat si dotat 23 de biblioteci

Primaria Bucuresti a demarat, incepand cu anul 2017, un amplu proces de revitalizare a celor 30 de...

TRENDING