Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a început duminică un turneu în state ale continentului african, cu scopul de a găsi căi de dezvoltare a relațiilor economice ale Rusiei cu acest continent, în condițiile în care Occidentul a instituit sancțiuni economice masive împotriva Moscovei după invadarea Ucrainei. Turneul include Egiptul, Etiopia, Uganda, Republica Congo. La prima escală, duminică, în Egipt, Serghei Lavrov a avut în agendă o întâlnire și cu reprezentanții membrilor Ligii Arabe.
În Egipt, prima etapă a turneului său arabo-african, Serghei Lavrov s-a întâlnit cu președintele țării, Abdel Fattah al-Sissi, și cu omologul său egiptean Sameh Chucri. Războiul ruso-ucrainean s-a aflat pe agenda discuțiilor, chiar dacă Egiptul, la fel ca cea mai mare parte a țărilor arabe, are o poziție neutră față de acest conflict. Fiind dependente de cerealele și de armele din Rusia, cea mai mare parte a capitalelor arabe sunt preocupate să menajeze Moscova, fără însă să întoarcă spatele Statelor Unite, susținătoare ale cauzei Kievului. Chestiunea exporturilor de cereale a ocupat o bună parte a convorbirilor lui Lavrov la Cairo. El a acuzat Occidentul și sancțiunile contra Rusiei că sunt cauza blocării exporturilor de grâu, atât de important pentru Egipt, el fiind primul importator mondial de cereale. ”Așa-zisa criză alimentară care este atribuită fără rușine Rusiei este o istorie falsă”, a susținut Serghei Lavrov în discuţiile cu liderii egipteni. Culmea ipocriziei a fost garantarea continuării exporturilor de cereale din Rusia și Ucraina ca urmare a acordului intervenit zilele trecute la Istanbul, dar care fusese încălcat imediat a doua zi de către ruși prin bombardarea portului Odessa. Lavrov a asigurat Egiptul, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său egiptean, Sameh Chukri, că exportatorii ruși de produse cerealiere vor respecta toate obligațiile asumate. Promisiuni similare a făcut Serghei Lavrov și la întâlnirea cu reprezentanții celor 22 state membre ale Ligii Arabe, organizație cu sediul la Cairo, cărora le-a spus că ”actuala criză a fost agravată de sancțiunile occidentale ilegale contra Rusiei”. Chestiunea siriană a ocupat de asemenea un loc de frunte în discuțiile cu reprezentanții Ligii Arabe. Rusia, datorită căreia Bashar al-Assad este încă la putere, militează pentru o reintegrare a Siriei în cadrul familiei arabe cu prilejul summitului ce urmează să aibă loc la Alger în luna noiembrie.
Din aiasta galceava/a prostului cu lumea, se vor procopsi africanii si asiaticii .
S-a terminat cu „revolutiile colorate” sau cu „primvara araba” si alte metode ilegale de schimbat regimurile din diverse tari, dupa cum cer interesele celor ce sustin asa ceva.
Fiecare tara are dreptul la propria sa viziune asupra dezvoltarii sale.
Exista tari care nu respecta drepturile omului?
Da, evident.
Este de datoria Occidentului de a le impune democratia si drepturile omului cu forta?
Hmmm… aici intram pe un drum care a mai fost strabatut cu sute de ani in urma
cand marile imperii coloniale au subjugat popoare intregi sub pretextul „civilizarii” acestora si aducerii lor la credinta catolica.
In America de Sud, de exemplu, dupa 500 de ani de la calatoria lui Cristofor Columb
doar 10% din populatie mai stie limbi precolumbiene, iar marea majoritate a sa este catolica.
In America de Nord – circa 2%
In Hawaii doar 10% din populatie este de origine hawaiana.