Serviciile SEO, ca tehnică de e-marketing, reprezintă, fără dar și poate, o investiție în direcția promovării online pentru business-urile digitalizate care doresc sa aibă parte de mai multă vizibilitate în Google și, implicit, să obțină mai mult trafic organic.
Fiind vorba despre o investiție de marketing, așadar, este esențial ca aceasta să-și dovedească caracterul merituos, să demonstreze că merită efortul financiar, prin rentabilitatea conferită. În acest sens, pe scurt, un pachet de servicii SEO iAgency – luând drept exemplu agenția de profil numărul 1 în România la ora actuală –, care presupune activități strategice integrate, complexe, atent și corect implementate, trebuie să-și atingă următorul țel pentru a-și demonstra cu adevărat rentabilitatea: ocuparea unei poziții în Top 3 Google Organic pentru paginile de interes major ale unui website dat (business digitalizat), în principiu.
Desigur, orice poziție pe prima pagină a topului SERPs (Search Engine Results Pages = paginile cu rezultate de căutare returnate de Google, în urma unei interogări specifice inițiate chiar de către utilizatorul considerat a fi potențial client) este binevenită și indică rentabilitatea serviciilor SEO de care dispune site-ul respectiv.
Deci: creșterea brand awareness-ului pe Internet (pentru anumite cuvinte cheie și expresii de căutare relevante pentru afacerea în cauză), sporirea traficului organic și majorarea ratei de conversie (numărul încasărilor electronice) pentru un magazin online, de pildă, reprezintă factori ce indică indubitabil rentabilitatea investiției de marketing în servicii SEO de înaltă calitate, productive și eficiente.
Însă, mai mult decât atât, privind creșterea ratei de conversie (transformarea potențialilor clienți în clienți efectivi), este important ca aceasta să depășească valoarea investiției și, cu alte cuvinte, să genereze profit antreprenorial. Pentru acest lucru, este esențial ca ROI-ul (Return On Investment = rata de recuperare a investiției) să indice un nivel care să fie cel puțin pozitiv. Cu cât acesta este „pe plus”, cu atât înseamnă că acțiunea de promovare se întoarce inclusiv ca profit.
Altfel spus, ROI-ul indică rentabilitatea investiției în servicii SEO pentru respectiva afacere, iar formula clasică de calculare a ratei de recuperare a investiției este următoarea:
ROI = (venituri obținute în urma investiției – investiție) * 100 / investiție

Pe de altă parte, rentabilitatea investiției în servicii SEO mai poate fi indicată și de alți factori punctuali care, în mod obișnuit, se monitorizează lunar. Printre aceștia, îi amintim pe unii dintre cei mai importanți, și anume:
- Poziționarea cuvintelor cheie – monitorizarea acestora poate indica dacă targetezi cuvintele cheie și expresiile de căutare potrivite (rentabile / „convertibile”) pentru business-ul tău online;
- Traficul organic – numărul de vizite provenite din Google Organic, excluzând influența anunțurilor de tip PPC;
- Rata de conversie a vizitelor organice – constă în tranzacțiile online încheiate pe site;
- Nivelul și valoarea backlink-urilor – asocieri de link-uri cu site-uri puternice și relevante;
- Domain Authority (DA) – un scor mai mare de 40, pentru un site, este considerat a fi SEO-friendly;
- Numărul mediu de pagini accesate / vizită – presupune conținut unic, vast și util;
- Timpul mediu petrecut pe site – o rată de respingere ridicată poate atrage sancțiuni din partea lui Google;
- CTR (Click Through Rate) – numărul de click-uri provenite din Google Organic ș.a.m.d.