Serviciile de sănătate, poluarea aerului și infrastructura rutieră sunt cele mai importante trei probleme urbane rezultate în urma unui sondaj la care au participat peste 13.000 de locuitori din 41 de localități urbane din România. Modelat după Eurobarometrul Flash al Comisiei Europene, acest sondaj este primul barometru urban din istoria României. Barometrul urban a fost dezvoltat în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României, derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Banca Mondială, în cadrul unui acord de asistență tehnică, potrivit unui comunicat MLPDA.
Sondajul de opinie s-a axat pe calitatea vieții urbane și a fost derulat în perioada 1 iulie – 15 august 2020. Conform acestuia, cel mai ridicat nivel de satisfacție generală față de orașul în care locuiesc repondenții este înregistrat în centrele urbane din Regiunea Centru (87%), iar cel mai scăzut în orașele din Sud-Muntenia (74%). În 9 orașe, nivelul de satisfacție depășește 90%: Cluj-Napoca (97%), Oradea (96%), Alba Iulia (95%), Brașov, Drobeta Turnu Severin (94%), Timișoara, Sighișoara (92%), Slatina și Iași (90%).
Infrastructura educațională și de siguranță publică, precum și disponibilitatea magazinelor sunt aspectele care înregistrează nivelurile cele mai ridicate de satisfacție în mediul urban. Pe ultimele locuri, în ierarhia aprecierii facilităților și infrastructurii urbane, se situează serviciile de sănătate și starea străzilor, urmate de activitatea administrației publice în domeniul urbanismului.
În cadrul aceluiași proiect, a mai fost derulat un sondaj de opinie în rândul a 259 de administrații urbane din România, în perioada 11 februarie – 31 martie 2020. La acest sondaj au răspuns reprezentanți ai administrației locale din 41 de reședințe de județ, 49 de municipii (altele decât reședințele de județ), 165 de orașe, precum și din administrația generală a municipiului București și cea locală din trei sectoare ale Capitalei. Conform administrației publice locale, principalele trei probleme urbane sunt infrastructura rutieră (cu majoritatea nevoilor reprezentate de drumuri intra-urbane), infrastructura de utilități (cele mai frecvente nevoi fiind legate de infrastructura de apă și canalizare, urmată de cea de distribuție a gazelor naturale) și infrastructura educațională.
Pentru o mai bună planificare a investițiilor de dezvoltare, barometrul urban poate fi accesat pe platforma online citadini.ro, dezvoltată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației în cadrul proiectului de elaborare a Politicii Urbane a României. Toți cetățenii din România sunt invitați să acceseze această platformă și să se implice în dezvoltarea orașelor lor, contribuind cu provocări și soluții urbane ce vor contura prima politică urbană a țării.