Sfaturi pentru casă: cum să rezolvi cele mai comune neplăceri din sezonul rece

Pe măsură ce temperaturile scad, neplăcerile ar putea crește în locuința ta. Pentru a trece mai ușor peste problemele cauzate de precipitații și ninsori, nu trebuie decât să-ți iei câteva măsuri de precauție. Află din acest articol care sunt cele mai comune aspecte cu care te vei confrunta și la ce metode să apelezi pentru a le rezolva.

Cum scapi de mucegai și umiditate

Toamna și iarna creează mediul perfect pentru dezvoltarea mucegaiului. Peste jumătate din gospodăriile din întreaga lume se confruntă cu această problemă, cauzată de umiditatea în exces. Pentru a preveni producerea de mucegai, este important să începi să controlezi umiditatea. Dacă observi că geamurile, țevile sau pereții se condensează atunci când gătești, speli vasele sau faci un duș, trebuie să identifici cât mai rapid sursa de condens și s-o elimini.

Cea mai bună soluție este achiziționarea unui dezumidificator camera de calitate. Acesta îți va împrospăta aerul din locuință prin eliminarea umezelii și reglarea umidității la niveluri optime. Beneficiile sunt nenumărate, atât pentru locuință, cât și pentru sănătatea ta. Varietatea de modele îți permite să alegi dezumidificatorul potrivit, în funcție de bugetul tău, suprafața casei sau capacitatea de dezumidificare. Cele mai performante astfel de produse oferă și funcții suplimentare, precum ionizare sau umidificare, ceea ce înseamnă că îți vor fi utile și vara sau atunci când aerul din locuința ta este uscat. De asemenea, dezumidificatoarele de cameră sunt ideale și pentru familiile cu copii, pentru că asigură nivelul optim de umiditate din cameră.

Menține căldura în locuință cât mai mult timp

O altă neplăcere de care ai putea avea parte în timpul sezonului rece este reprezentată de pierderea rapidă a căldurii din locuință. Izolațiile de slabă calitate sau geamurile (chiar și cele de termopan) care nu sunt reglate corespunzător vor lăsa frigul să pătrundă mai repede în locuință. Aceste probleme duc la o temperatură scăzută în casă și la facturi mai mari la energie și gaze.

Pentru a preveni pierderile de căldură, va trebui, în primul rând, să îți inspectezi cu mare atenție garniturile din jurul ușilor și geamurilor și să vezi dacă acestea permit intrarea curenților de aer rece. Cea mai sigură soluție de etanșare este înlocuirea garniturilor care nu își mai fac „datoria”. Căldura din locuința ta se va menține pentru mai multă vreme. În cazul izolațiilor exterioare deficitare, va fi nevoie de o investiție mult mai mare și, cel mai probabil, va trebui să apelezi la o firmă specializată. Pe termen lung îți vei recupera banii cheltuiți, deoarece facturile din timpul iernii vor scădea.

Cum eviți defecțiunile centralei și țevile sparte

În sezonul rece, centrala termică și țevile sunt mai expuse la defecțiuni. Cauzele includ pierderile de presiune, scurgerile din conducte sau temperaturile extreme. Pentru a evita problemele tehnice, va fi necesar să faci revizia centralei termice la timp și eventual să chemi un instalator s-o verifice înainte de începutul iernii. De asemenea, în lunile geroase este indicat să te uiți din când în când la presiunea din centrală, pentru a observa din timp orice semn de scurgere.

În cazul țevilor, e bine de știut că acestea se sparg mai frecvent iarna, din cauza temperaturilor scăzute. Etanșarea și izolarea zonelor din casă mai expuse la curent este primul pas pe care îl poți face. Astfel, conductele se vor menține calde. De asemenea, pentru a preveni spargerea țevilor, este bine să verificați și robinetele și să le reparați pe cele care picură.

Acestea sunt principalele neplăceri de care poți avea parte în timpul sezonului rece. Ia atitudine din timp, urmează sfaturile din articol și vei avea parte de o iarnă liniștită.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW