Există momente în viața fiecărei persoane în care simte nevoia unei schimbări în ceea ce privește spațiul de locuit. Iar asta nu înseamnă neapărat mutarea domiciliului, fiindcă e o schimbare care poate aduce mult stres și incertitudine. O schimbare mult mai prietenoasă din punct de vedere al stabilității vieții este, în limita posibilităților, locuitul temporar (vacanțe, weekend-uri, zile libere) într-o pensiune sau cabană la munte. Asta înseamnă de cele mai multe ori închirierea unei camere. Totuși, în acest articol se propune și o soluție pentru cei care doresc cu adevărat un loc în care să se poată retrage fără nicio grijă referitoare la vecini gălăgioși ori condițiile speciale ale unității de închiriere, și anume construirea propriei case de vacanță la munte. Deoarece clădirile destinate locuitului la munte sunt în general proiectate în scop turistic, acestea sunt prea mari pentru a fi cumpărate de o singură persoană. Astfel, singura țintă a acestui articol va fi construirea unei cabane care să poată satisface nevoile unui număr redus de persoane.
Ce trebuie să știi dacă vrei să construiești o cabană de munte pentru tine și cei apropiați
E foarte important să ai în vedere locația casei tale de vacanță. Cel mai indicat e să începi construcția într-o zonă care are deja și alte căbănuțe mici sau chiar case de locuit în jur, ori într-o zonă în care ai certitudinea că nu vor apărea în timp unități turistice mari. Ideea principală e să te ferești de locurile unde există sau pot exista mai târziu cabane mari, pensiuni sau hoteluri alpine, adică locurile în care vor mișuna turiști și liniștea ta va fi ruinată. În continuare, tot cu referire la locație, e important ca, dacă alegi să construiești într-o zonă foarte înaltă, să amplasezi cabana pe versanții muntelui care sunt mai puțin afectați de ninsori directe. Această mișcare a vânturilor poate fi înțeleasă doar având o anume experiență în zona respectivă, ori dacă ai acces la expertiza unui localnic sau cabanier mai vechi.
O altă chestiune relevantă este cea a materialelor folosite și procurarea lor. În general, speciile de copaci preferate pentru materiale lemnoase utilizate în construcția clădirilor de la munte sunt bradul, molidul și cedrul. Există o mulțime de unități comerciale de unde pot fi cumpărate materiale lemnoase tăiate în mod legal și cu grijă față de natură. Aceste magazine vând atât bucăți mari de lemn, brute, cât și piese deja finisate. Diferența e că piesele deja finisate sunt mult mai scumpe. Aici îți poate sări în ajutor spărgătorul de lemne de pe eGospodarul.ro, un produs cu ajutorul căruia poți transforma în bucăți mici lemnele de dimensiuni mari. Apoi, spărgătorul te poate ajuta să prelucrezi în bucăți mai mici lemnele mari pe care le cumperi pentru întreținerea căldurii în cabană.
În concluzie, dacă dorești să deții o casă de vacanță la munte, cea mai bună soluție e să construiești una de la zero; apoi, referitor la construcție, e important să ai în vedere aspecte precum localizarea cabanei, dar și materialele din care va fi construită și modul în care le vei gestiona.