Agricultura este un domeniu în care lucrările specifice nu pot fi amânate din lipsă de timp, pentru că orice întârziere duce la compromiterea culturilor în sezonul respectiv. Prin urmare, una dintre provocările cărora trebuie să le facă față fermierii este respectarea termenelor pentru lucrările agricole, iar aceasta depinde în mare măsură de modul în care își administrează ferma.
De aceea, ne-am gândit că niște sfaturi pentru eficientizarea activității în fermă ți-ar fi utile, mai ales dacă simți că timpul te presează pe măsură ce se apropie fiecare nouă campanie agricolă.
Alege-ți din timp furnizorii
Nu trebuie să aștepți până în ultimul moment pentru a-ți procura inputurile agricole de care ai nevoie în următoarea campanie, pentru că riști ca stocurile să fie insuficiente sau să nu mai găsești pe piață produsele dorite. În plus, odată cu apropierea noului sezon agricol, e posibil să crească și prețurile, iar acesta este un alt motiv pentru a-ți face aprovizionarea din timp.
Astfel, ai răgazul necesar pentru a studia ofertele mai multor distribuitori de inputuri agricole și de a negocia cu aceștia în vederea obținerii unor anumite reduceri sau alte benefici pentru comenzi mai mari.
Folosește o platformă digitală integrată
Un fermier trebuie să țină pasul și cu progresele tehnologice, care își fac de multă vreme simțită prezența și în domeniul agricol.
Platformele digitale integrate sunt soluții moderne pentru un management eficient al fermei, iar cu ajutorul unui astfel de instrument vei rezolva mai ușor o serie de probleme care ar necesita mult timp.
Spre exemplu, poți monitoriza starea culturilor cu ajutorul imaginilor furnizate prin satelit, fără a mai fi nevoie să iei la pas fiecare hectar de teren pentru a verifica dacă totul este în regulă. Totodată, o astfel de platformă digitală îți permite să afli în orice moment poziționarea utilajelor agricole în teren și îți trimite din timp alerte meteo când vremea se înrăutățește.
Nu în ultimul rând, te ajută să îți gestionezi în mod eficient documentele și chiar să faci achizițiile de inputuri despre care tocmai am vorbit.
Apelează la surse de finanțare destinate fermierilor
Agricultura este un domeniu plin de impredictibilitate, în care apar cheltuieli neprevazute, care depășesc capitalul de lucru al fermei iar pentru că acestea nu pot fi amânate, trebuie găsită rapid o sursă de finanțare.
Dacă te afli într-o astfel de situație, cea mai avantajoasă soluție de ieșire din impasul financiar este contractarea unui credit agricol, special destinat fermierilor. În acest caz, condițiile impuse de creditori sunt adaptate în funcție de calendarul lucrărilor agricole și alte nevoi specifice ale fermierilor.
Aplică tratamente combinate
Pe parcursul perioadei de vegetație, plantele au nevoie de mai multe tratamente care să le protejeze de dăunători, boli și buruieni, precum și de tratamente care să le asigure un supliment nutrițional atunci când situația o impune. Administrarea tratamentelor necesită timp și resurse, iar secretul eficientizării acestor activități, constă în folosirea mai multor substanțe la o singură stropire – mai exact, tratamente combinate.
Anumite produse pentru protecția plantelor și îngrășăminte foliare pot fi amestecate între ele fără ca efectul pe care îl au să fie diminuat sau fără a se anula reciproc. Astfel, în loc să efectuezi mai multe stropiri pentru a administra fiecare tratament în parte, poți combina toate soluțiile în rezervorul utilajului, efectuând o singură stropire care rezolvă mai multe probleme. În acest fel, economisești timp și combustibil, iar culturile beneficiază la momentul oportun de protecția de care au nevoie.
Trebuie să ții cont totuși că soluțiile respective nu se amestecă la întâmplare, ci ținând cont de compatibilitatea dintre ele.
Dacă vei urma acești pași, vei constata în scurt timp că lucrurile încep să meargă mai bine în fermă, iar rezultatele obținute la finalul fiecărei campanii agricole vor fi din ce în ce mai bune.