Eugen Măruță (gds.ro)
Sindicatele solicită Guvernului și Parlamentului să blocheze investițiile noi de la Complexul Energetic Oltenia.
În acest sens, Federația Națională a Muncii (FNM) a transmis o adresă către Senat, Camera Deputaților și Guvern în care se amintește despre intenția Complexului Energetic Oltenia de a realiza patru parcuri fotovoltaice alături de compania OMW Petrom.
În opinia FNM, condusă de Constantin Crețan, asocierea dintre CEO și OMW este defavorabilă statului român. Compania austriacă ar urma să controleze managementul viitoarelor societăți mixte și va deveni proprietar peste sute de hectare de teren. Este vorba de aportul în natură al Complexului Energetic Oltenia în viitoarele firme. Sindicatele susțin că terenul pe care vor fi construite parcurile fotovoltaice ar trebui să rămână în continuare în proprietatea statului și să nu fie transferat celor patru firme. Suprtafața totală a terenurilor este de 680 de hectare.
Cer concesionare sau închiriere
Federația Națională a Muncii, condusă de Constantin Crețan, a început să strângă dosare din partea celor care au deținut terenuri în zonele unde urmează să fie construite parcurile fotovoltaice. A fost angajat și un avocat pentru a-i reprezenta în instanță pe oameni. Federația solicită și intervenția statului pentru ca terenurile să nu ajungă în proprietatea firmelor mixte care vor construi parcurile fotovoltaice, ci să fie preluate prin închiriere, concesionare sau să revină proprietarilor de la care pământul a fost luat de minerit acum zeci de ani pentru exploatarea resurselor. Obiectivul este ca jumătate din terenuri să revină la vechii proprietari.
„Bogăţiile de interes public ale subsolului, spaţiul aerian, apele cu potenţial energetic valorificabil, de interes naţional, plajele, marea teritorială, resursele naturale ale zonei economice şi ale platoului continental, precum şi alte bunuri stabilite de legea organică, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice. Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condiţiile legii organice, ele pot fi date în administrare regiilor autonome ori instituţiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosinţă gratuită instituţiilor de utilitate publică.)
Întâmplător (sau nu?), terenurile pe care se spune că se vor instala panourile fotovoltaice NU aparțin CEO, asupra acestora existând litigii diverse, atât cu foștii proprietari de drept persoane fizice, cât și cu U.A.T.-uri din raza de activitate a acestora, modul de dobândire spre exploatare a acestor pământuri fiind neelucidat suficient, lucru care a dus la existența unor acțiuni în instanță, iar acum, când se spune că se va investi în acea zonă, în mod sigur se vor înmulți aceste acțiuni de revendicare în instanță și de retrocedare a proprietăților”, conform adresei FNM, trimisă la Senat, Camera Deputaților și la Guvern.
CEO și OMW vor construi patru parcuri fotovoltaice
CE Oltenia va construi, în parteneriat cu OMV Petrom, patru parcuri fotovoltaice cu o putere totală de 450 MW. Investițiile totale se ridică la peste 400 milioane de euro, iar prin punerea în funcțiune a celor patru parcuri, puterea instalată de energie solară a României crește cu 30%. Parcurile fotovoltaice vor fi construite la Ișalnița, Tismana, Roșia și Rovinari, pe amplasamente ale unor foste exploatări miniere operate de CE Oltenia (depozite închise de zgură și cenușă, respectiv halde interioare).
Proiectul va fi dezvoltat prin intermediul a patru entități juridice separate, într-o structură de participație de 50% – 50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală. Pe lângă aportul celor doi parteneri, parcurile fotovoltaice vor beneficia de finanțare din Fondul pentru Modernizare în proporție de 70% din valoarea investițiilor, precum și din alte surse. Conform estimărilor curente, parcurile vor furniza energie electrică sistemului energetic național începând cu 2024.