Siria: Forțele democratice siriene (FDS) au proclamat victoria alianței arabo-kurde, sprijinită de coaliția internațională, asupra Statului islamic

Grupul Statul islamic a pierdut definitiv și ultimul său bastion de pe teritoriul sirian, localitatea Baghouz. Cu această victorie, forțele arabo-kurde, sprijinite de coaliția internațională condusă de forțele americane, au reuşit să lichideze totalmente Statul islamic pe teritoriul Siriei.

Deși sâmbătă dimineață erau încă auzite explozii în zona localității Baghouz, situată lângă frontiera cu Irakul, Forțele democratice siriene au anunțat «totala eliminare a așa-numitului califat» și «o înfrângere teritorială în proporție de 100% a grupului Statului islamic». Este o etapă importantă după cinci ani de lupte acerbe împotriva organizației jihadiste care la 29 iunie 2014 și-a proclamat califatul pe un imens teritoriu din Siria și Irak. Au fost cinci ani de bătălii pe viață și pe moarte, în care au fost angajate forțele locale la sol, sprijinite de coaliția internațională. Luptele din ultimele zile au fost, potrivit relatărilor corespondenților agențiilor de presă, extrem de violente, însoțite de bombardamente ale coaliției internaționale până noaptea târziu. Jihadiştii, a relatat un comandant al forțelor FDS, s-au retras ajungând în final să fie blocați pe o mică suprafață situată pe o colină. Curios, cu câteva ore înaintea înfrângerii definitive, organizația jihadistă a mai difuzat un mesaj video pe rețelele de socializare în care respingeau anunțurile referitoare la iminenta cădere a califatului și chema partizanii săi să atace «dușmanii» din Occident. Dar, de sâmbătă, deasupra localității Baghouz flutură drapelele Frontului democratic sirian.

Rămân semne de întrebare extrem de preocupante

Înfrângerea Statului islamic pe teritoriul Siriei nu înseamnă dispariția lui și rămân unele semne de întrebare ce impun răspunsuri. Cele mai importante: Unde se află Abu Bakr al-Baghdadi, califul autoproclamat? Este încă în viață? Ce influență mai pot avea combatanții jihadiști dispersați după înfrângerea de la Baghouz? Ce viitor vor avea combatanții FDS care controlează acum teritorii pe care regimul lui Bashar al-Assad are intenția să le recucerească? Ce viitor au kurzii din cadrul forțelor aliate arabo-kurde, amenințați de Turcia? În fine, ce prezență militară occidentală rămâne în Siria? Americană, franceză și britanică (membre ale coaliției internaționale anti-jihadiste)?

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW