Piața muncii a suferit schimbări majore în ultimul timp, în special în ceea ce privește programul de muncă. Astăzi vorbim de un program care îmbină munca de acasă cu cea de la birou, adică sistemul hibrid care devine noua normalitate.
Descoperă în acest articol patru tendințe ale viitorului pentru piața muncii și cum sistemul hibrid trebuie adoptat în cadrul companiilor.
1. Sistemul de muncă hibrid va domina în 2023
Dacă anul 2022 a fost despre tranziția dintre munca de acasă și cea fizică, la birou, în anul 2023, vom vorbim despre sistemul hibrid ca normă de sine stătătoare.
De altfel, conform unui studiu realizat de Genesis Property, compania fondată de antreprenorul Liviu Tudor, două treimi dintre angajații români sunt de părere că sistemul de muncă hibrid va domina în 2023. Tot același studiu arată că 27% dintre angajați sunt de părere că sistemul hibrid cu două zile pe săptămână la birou este varianta potrivită de muncă.
Astfel, vorbim despre o îmbinare între nevoile companiilor de a avea angajații la birou și nevoile angajaților de a putea alege varianta potrivită de unde să lucreze.
2. Interacțiunea directă dintre echipe devine tot mai importantă
Comunicarea este cheia proiectelor reușite. Pentru că unele ședințe în fața ecranelor deveneau copleșitoare, intervine nevoia de interacțiuni directe între angajați. Odată ce aceștia iau parte la dezbateri față în față, nu doar că vor înțelege mai bine dinamica lucrurilor, dar îi va și ajuta să se cunoască între ei.
Această tendință a fost observată și în rezultatele studiilor efectuate în România, unde 53,4% dintre angajați au fost de părere că interacțiunea cu colegii în afara biroului crește coeziunea dintre echipe și productivitatea pe termen lung.
Interacțiunea și socializarea într-un cadru informal între echipe au devenit tot mai importante pentru evoluția profesională și personală a angajaților, în special în rândul tinerilor la început de drum. Nivelul de productivitate crește, în acest mod, iar sarcinile provocatoare sunt mai ușor de rezolvat dacă există o comunicare directă.
3. Sistemul hibrid încurajează regândirea spațiilor de birou
Un avantaj al sistemului de muncă hibrid îl reprezintă regândirea spațiilor de la birou. Angajații moderni își doresc spații moderne de lucru și viață urbană atât pentru creșterea productivității, cât și pentru un echilibru între viața profesională și cea personală.
Așadar, vechile birouri nu mai sunt o opțiune pentru companii și angajați, ci trebuie proiectate pentru tendințele de lucru moderne și să includă:
- spații verzi în prelungirea biroului;
- cafenele, restaurante și alte spații pentru interacțiunea dintre echipe;
- clădiri și mobilier sustenabile;
- spații de co-living și co-working.
Aceeași părere o au și 62% dintre respondenții unui studiu Genesis Property care spun că în spațiile moderne de lucru și în viața urbană trebuie să existe parcuri și zone verzi.
4. Sistemul hibrid încurajează echilibrul dintre viața personală și cea profesională
În perioada în care munca de acasă era predominantă, cazurile de epuizare din cauza programului de muncă erau în creștere. Asta pentru că mulți dintre angajați nu reușeau să delimiteze spațiul de muncă de cel personal.
Sistemul de muncă hibrid, însă, printre multe alte avantaje, oferă și oportunitatea de a avea un echilibru vizibil între viața de la birou și cea personală. Posibilitatea de a alege zilele de muncă atât acasă, cât și la birou îi ajută pe angajați să comunice direct cu echipele cât este necesar, să se relaxeze la birou în spații special amenajate, dar și să aleagă confortul locuinței atunci când nu vor să petreacă timp în trafic.
Sistemul de muncă hibrid este noua normalitate a pieței muncii prin beneficiile oferite, așa cum au fost prezentate și în acest articol. Astfel, pentru angajați productivi și obiective de business atinse, companiile trebuie să adopte acestă nouă formă de a munci pentru viitor.