Experții Kaspersky Lab au observat o scădere a numărului de atacuri DDoS din acest an, care s-ar putea datora faptului că mulți deținători de boți îi folosesc acum pentru o activitate mai nouă și relativ mai sigură de a face bani: mining-ul de criptomonede. Totuși, există încă riscul ca atacurile DDoS să fie folosite pentru a cauza probleme, fără ca atacatorii să urmărească să obțină câștigul financiar. Raportul Kaspersky Lab DDoS pe T3 marchează o tendință continuă de creștere a atacurilor asupra organizațiilor din domeniul educației.
Atacatorii au avut cea mai activă perioadă din T3 în august și septembrie, având în vedere numărul de atacuri DDoS asupra instituțiilor din domeniul educației, care a crescut vizibil la începutul anului academic. În acest an, cele mai importante atacuri au lovit site-urile unor universități din Marea Britanie – Universitatea din Edinburgh – și compania americană Infinite Campus, care asigură suport pentru portalul părinților, în cazul a numeroase instituții publice de învățământ din oraș.
Analiza experților Kaspersky Lab a scos la iveală faptul că majoritatea acestor atacuri DDoS au fost realizate în timpul anului universitar și s-au diminuat în timpul vacanțelor. O situație similară a fost la organizația britanică Jisc. După colectarea datelor despre o serie de atacuri în universități, a reieșit că acestea s-au diminuat când studenții erau în vacanță. Numărul de atacuri scade și în afara orelor de curs, interferența DDoS cu resursele universității având loc în principal între 9-16.00. Toate acestea sugerează că responsabilitatea atacurilor le revine studenților.
Per total, între iulie și septembrie, botnet-urile DDoS au atacat ținte din 82 de țări. China s-a clasat din nou pe primul loc în ceea ce privește numărul de atacuri. SUA a revenit pe poziția a doua, după ce în trimestrul precedent pierduse locul în Top 3, în favoarea Hong Kong. Acum locul al treilea este ocupat de Australia, care este pentru prima dată atât de sus, de când întocmește Kaspersky Lab rapoartele DDoS.
Sunt schimbări și în Top 10 țări cu cel mai mare număr de servere de comandă și control pentru botnet-uri. La fel ca în trimestrul anterior, SUA au rămas pe primul loc, iar Rusia s-a mutat pe al doilea, în timp ce Grecia este pe locul al treilea.
„Principalul scop al oricărei activități de infracționalitate cibernetică este câștigul”, spune Alexey Kiselev, Business Development Manager în echipa Kaspersky DDoS Protection. „Exemplul atacurilor DDoS din universități și școli demonstrează probabil tentative ale tinerilor de a enerva profesorii, instituțiile sau alți studenți sau poate doar încercarea de a amâna un test. În același timp, aceste atacuri sunt deseori derulate fără a folosi botnet-uri, care sunt, ca regulă, disponibile doar infractorilor cibernetici profesioniști, care acum par mai preocupați de mining și de atacuri bine plătite. Acest tip de” inițiativă” avut de studenți și elevi ar fi amuzant dacă nu ar cauza probleme reale organizațiilor atacate care, în schimb, trebuie să se apere.”
Kaspersky DDoS Protection îmbină vastele cunoștințe Kaspersky Lab în combaterea amenințărilor cibernetice și dezvoltările in-house ale companiei. Soluția protejează împotriva tuturor tipurilor de atacuri DDoS, indiferent de complexitatea, amploarea sau durata lor.