13.9 C
București
luni, 17 mai

Situația falimentară a orașelor, subiect de maximă prioritate

Consiliul Director al Asociaţiei Oraşelor din România (AOR) atrage atenţia că situaţia falimentară a oraşelor din România trebuie să fie subiect de maximă prioritate pentru Executivul care va guverna România, imediat după moţiunea de cenzură de joi, 10 octombrie 2019.

Ieşirea din criză a administraţiei locale din oraşe trebuie făcută prin acceptarea soluţiilor propuse de AOR, susțin reprezentanții asociației.

Măsurile propuse de AOR, la emiterea Hotărârii de Guvern prevăzută de Ordonanţa 12 din 12 august 2019, cât şi la o a doua rectificare, pe care actualul ministru de Finanţe le-a refuzat ilogic, în mod repetat, sunt următoarele:

1. În procesul de rectificare a bugetului de stat nu pot fi diminuate sumele alocate prin legea bugetului de stat pe 2019 pentru nicio unitate administrativ-teritorială, principiul fiind acordarea unor sume suplimentare.

2. Oraşelor trebuie să li se aloce sumele care au reprezentat venituri realizate anul trecut, dar care nu s-au mai realizat în anul 2019.

3. Alocarea de sume suplimentare pentru cele 45 de oraşe care nu au avut asigurat un buget minim de funcţionare de 1.000 lei/locuitor/an, nivel prevăzut prin Legea 50/2019 privind bugetul de stat pe anul 2019 oricăreia dintre comune.

4. Alocarea către toate unităţile administrativ-teritoriale a sumelor nerepartizate, reprezentând diferenţa dintre nivelul de 60% şi cel de 41,75% din cotele din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat pe anul 2019, pentru lunile ianuarie, februarie şi martie a.c.

5. Alocarea de sume suplimentare pentru oraşe în vederea susţinerii organizării şi funcţionării instituţiilor şi serviciilor publice (licee, spitale, creşe, servicii de evidenţă informatizată a persoanei, instituţii de asistenţă socială, poliţie locală, parchet şi judecătorie, agenţie de ocupare a forţei de muncă, administraţie financiară şi trezorerie ş.a.) care, în afara locuitorilor oraşului, deservesc şi locuitori ai mai multor comune învecinate.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW