Alegătorii Slovaciei au votat sâmbătă pentru reînnoirea parlamentului lor, cu speranța că vor contribui la zăgăzuirea corupției, imputată în special populiștilor din guvernul social-democrat de până acum. Acest obiectiv, spun analiștii politici locali, a devenit prioritate națională după asasinarea în 2018 a jurnalistului de investigații Jan Kuciak și a logodnicei sale, Martina Kusnirova. Această crimă, a arătat ancheta, a fost comandată de un bogat întreprinzător slovac, cu legături strânse în lumea politică.
Majoritatea sondajelor de opinie dinaintea scrutinului arată că partidul social-democrat Smer-SD, actualmente la putere, aspru criticat de opinia publică, ar putea să se afle la egalitate cu OLaNO, un partid de opoziție de centru-dreapta, a cărui luptă împotriva corupției se află în centrul platformei sale electorale. Igor Matovic, șeful acestui partid, a declarat vineri corespondentului France Presse că „actualul stat mafiot trebuie să-și aleagă o nouă conducere”. Asasinarea jurnalistului Kuciak, cunoscut pentru materialele sale de presă anticorupție, în care investigațiile sale duceau până la înalte personalități ale vieții politice slovace, a declanșat mari manifestații împotriva guvernului, primul ministru social-democrat Robert Fico fiind constrâns să demisioneze. Locul său a fost luat de un apropiat al său, Peter Pellegrini. Protestele ample ce au urmat asasinării lui Kuceak au propulsat-o de asemenea pe avocata Zuzana Capuitova, o militantă liberală pentru drepturile fundamentale ale omului și împotriva corupției, ajunsă în cele din urmă președinta Slovaciei.
Cel mai probabil scenariu după scrutinul legislativ actual este crearea unei coaliții guvernamentale de centru-dreapta, alcătuită din șase sau șapte partide politice. Jurând să intre în război contra corupției îndată ce ar ajunge la putere, liderul OLaNO, Igor Matovic, a reușit să stârnească indignarea opiniei publice împotriva asasinării lui Kuciak, ancheta declanșată ulterior demonstrând anvergura rețelei de corupție cu „fire” până la cel mai înalt nivel politic.
Extrema dreaptă, activată
Fostul premier social-democrat, în continuare lider al partidului Smer-SD, a exclus formarea unei coaliții cu extrema dreaptă „Slovacia noastră LSNS”, condusă de Marian Kotleba. S-a coordonat însă în Parlament, în urmă cu câteva zile, pentru a obține votul în sprijinul acordării unei a 13-a pensii bătrânilor pensionari, lege apreciată de toate celelalte formațiuni politice drept manevră electorală. Partidul de extremă dreapta LSNS, prin vocea liderului său Marian Kotleba, s-a prezentat la legislativele actuale ca un partid „anti-elite”, anti-UE, anti-NATO și anti-minoritatea romă, denunțând alocațiile acordate romilor. Sondaje de opinie creditează LSNS, mai ales grație poziției exprimate împotriva romilor, cu până la 20 de locuri în parlament (față de 10 anterior).