Cum mai subliniam și ieri în articolul “Banii pentru vacanțele românilor vor fi “tocați” în cluburi și “păcănele” – https://curierulnational.ro/banii-pentru-vacanțele-românilor-vor-fi-tocați-în-cluburi-și-pacanele/- nimic nu a fost clarificat în privința “reformei “ fiscale din domeniul turismului. Am prezentat pe larg care sunt riscurile acordării banilor de vacanță sub formă de cash în locul actualelor vouchere a căror destinație era clară, și anume acoperirea costurilor de cazare și masă în structurile de primire turistice. Nimeni nu spune nimic despre acest subiect deosebit de important. După o dezvăluire pur personală a vicepreședintelui Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), care nu a dorit să implice organizația în această dispută/dilemă, iată că FPTR a decis să se exprime public, în mod oficial. Reprezentanții firmelor de turism solicită, în mod ferm, clarificări din partea Guvernului Român. În acest sens, joi, a fost transmisă primului ministru, Marcel Ciolacu, o scrisoare deschisă al cărei text îl prezentăm integral :”
Către domnul Prim-Ministru, Ion-Marcel Ciolacu
Excelența voastră, domnule Prim-Ministru,
Subscrisa Federația Patronatelor din Turismul Românesc (F.P.T.R.), cu sediul în Strada Turturelelor nr.11A, bl.C, et.5, modulul 17, sector 3, București, CIF 8222096, înregistrată în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor sub nr.43/C/2005, federație patronală reprezentativă la nivel de sector de negociere colectivă/de activitate turism, (atestată prin hotărâre de instanță, definitivă) având în componență angajatori care asigură venituri salariale pentru 37% din forța de muncă angajată în turism (73.752 salariați) și gestionează, într-o pondere covârșitoare capital românesc,
vă supunem analizei următoarele:
Comitetul Director al FPTR a analizat ultimul proiect de act normativ, difuzat în mediul online – Varianta 2, „Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale”, respectiv articolele care prevăd acordarea de bani ca alternativă la actualul sistem de tichete și vouchere.
În urma dezbaterilor s-a concluzionat:
- Nu există dovada că varianta 2 a proiectului de act normativ menționat a fost elaborată și/sau însușită de Guvern.
- Programul de Guvernare al celor două partide din coaliție și declarațiile publice ale liderilor acestora nu au menționat niciodată acordarea de bani ca alternativă la actualul sistem de tichete și vouchere.
- Singurele analize prin care se încearcă motivarea acestei modificări au fost făcute de domnul Gabriel Biriș, avocat de business, care acuză trei companii, toate cu capital francez, că obțin un profit imens prin aplicarea actualei legislații referitoare la emiterea cardurilor aferente tichetelor și voucherelor.
- Este inexplicabil cum multe din sugestiile domnului Gabriel Biriș, avocat de business,se regăsesc într-o formă sau alta în proiectul actului normativ, varianta 2, în special cele care vor încetini sau bloca dezvoltarea activității de turism.
Stimate domnule Prim-Ministru,
Vă rugăm să analizați posibilitatea să exprimați, într-un timp relativ scurt, un punct de vedere cu privire la propunerea de acordare de bani ca alternativă la actualul sistem de tichete și vouchere, care sunt utilizabile numai pe teritoriul României.
De asemenea, vă rugăm, dacă este posibil, să menționați și faptul că se menține pentru anul 2024, TVA-ul de 9% pentru cele șase tipuri de cazare folosite în structurile de primire turistică, clasificate de către autoritatea administrației publice centrale din domeniul turismului, având în vedere că pentru anul următor contractele pentru turismul de incoming trebuiau încheiate încă din luna august.”
Semnatarii acestui document, Președinte Dragoș Răducan, Prim-Vicepreședinte Nicolae Bucovală și Vicepreședinte Nicolae Istrate, așteaptă un răspuns rapid și concis din partea Guvernului.