sâmbătă, 22 februarie, 2020
5.5 C
București

Social-democraţii germani îşi aleg noii lideri, un tandem bărbat-femeie

Membrii Partidului Social-Democrat german (SPD) îşi vor alege noii lideri. În premieră, militanții partidului vor avea ocazia să aibă la conducere un tandem bărbat-femeie.
Cei 425.630 de activişti ai partidului vor avea posibilitatea să voteze până la 29 noiembrie, online sau prin poştă, între două perechi calificate pentru al doilea tur, potrivit b1.ro.
Tandemul favorit, sosit pe primul loc după primul tur de scrutin cu 22,68% din voturi, este format din actualul vicecancelar Olaf Scholz şi deputata Klara Geywitz, aleasă din fosta Republică Democrată Germană (RDG).
Cel de-al doilea tandem (cu 21,03% în primul tur) este alcătuit din doi deputaţi experimentaţi, dar prea puţin cunoscuţi publicului larg, Norbert Walter-Borjans, militant împotriva evaziunii fiscale, şi Saskia Eskien, angajată în combaterea extremei drepte, scrie Agerpres.
Olaf Scholz, actualul ministru de finanţe, militează cu partenera sa de partid pentru menţinerea SPD până în 2021 în marea coaliţie (aşa-numita GroKo – Grosse Koalition, adică Marea Coaliţie politică dintre CDU/CSU/SPD), condusă de cancelarul Angela Merkel.
Potenţial candidat la cancelarie dacă câştigă această alegere internă, Scholz pledează totuşi pentru ca această mare coaliţie, un sistem care îi satisface din ce în ce mai puţin pe germani, să fie “ultima”.
Celălalt tandem este mult mai critic în privinţa participării SPD la marea coaliţie, fără însă a proclama deschis sfârşitul acestei alianţe încheiate în 2018, după luni de negocieri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Extindere geografică a focarelor de contaminare cu coronavirus

Agențiile internaționale de presă transmit tot mai multe informații ce confirmă o creștere a numărului cazurilor de contaminare și decese...

Angela Merkel: “Deosebirile de poziții, încă prea mari pentru a se ajunge la un acord privind bugetul plurianual al UE”

Vineri seară, șefii de stat și de guvern ai țărilor membre ale UE, reuniți la Bruxelles pentru a ajunge...

IMGB a devenit istorie

Doosan a decis prin Consiliului de Administrație suspendarea producției IMGB; Aproximativ 400 de persoane vor rămâne fără...

Primaria Bucuresti a modernizat si dotat 23 de biblioteci

Primaria Bucuresti a demarat, incepand cu anul 2017, un amplu proces de revitalizare a celor 30 de...

TRENDING

Noi reglementări în energie

Comitetul de reglementare al ANRE, întrunit în data de...