marți, 2 iunie, 2020
11 C
București

Social-democraţii germani îşi aleg noii lideri, un tandem bărbat-femeie

Membrii Partidului Social-Democrat german (SPD) îşi vor alege noii lideri. În premieră, militanții partidului vor avea ocazia să aibă la conducere un tandem bărbat-femeie.
Cei 425.630 de activişti ai partidului vor avea posibilitatea să voteze până la 29 noiembrie, online sau prin poştă, între două perechi calificate pentru al doilea tur, potrivit b1.ro.
Tandemul favorit, sosit pe primul loc după primul tur de scrutin cu 22,68% din voturi, este format din actualul vicecancelar Olaf Scholz şi deputata Klara Geywitz, aleasă din fosta Republică Democrată Germană (RDG).
Cel de-al doilea tandem (cu 21,03% în primul tur) este alcătuit din doi deputaţi experimentaţi, dar prea puţin cunoscuţi publicului larg, Norbert Walter-Borjans, militant împotriva evaziunii fiscale, şi Saskia Eskien, angajată în combaterea extremei drepte, scrie Agerpres.
Olaf Scholz, actualul ministru de finanţe, militează cu partenera sa de partid pentru menţinerea SPD până în 2021 în marea coaliţie (aşa-numita GroKo – Grosse Koalition, adică Marea Coaliţie politică dintre CDU/CSU/SPD), condusă de cancelarul Angela Merkel.
Potenţial candidat la cancelarie dacă câştigă această alegere internă, Scholz pledează totuşi pentru ca această mare coaliţie, un sistem care îi satisface din ce în ce mai puţin pe germani, să fie “ultima”.
Celălalt tandem este mult mai critic în privinţa participării SPD la marea coaliţie, fără însă a proclama deschis sfârşitul acestei alianţe încheiate în 2018, după luni de negocieri.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Elevii acuză Guvernul Orban de minciună în privința decontării transportului

Consiliul Național al Elevilor consideră că elevii sunt privați nu doar de dreptul general de 50% reducere...

Grecia redeschide hotelurile și piscinele

Grecia a ridicat începând de luni restricțiile impuse hotelurilor, cinematografelor în aer liber și piscinelor, în contextul...

Avantajele aduse de cele mai moderne tehnici de broderie

Broderiile sunt intalnite in toate culturile lumii si reprezinta o adevarata arta prin care materialele textile pot...

Donald Trump vrea amânarea summitului G7, la care să invite și alte state

Președintele american consideră actuala componenţă a G7 "depășită" și are în vedere invitarea la următorul summit, în...