Organizațiile societății civile (OSC) sunt atacate în Europa și în America. UE trebuie să acționeze acum pentru a le apăra și a proteja democrația. La dezbaterea sa plenară de Ziua Internațională a ONG-urilor, Comitetul Economic și Social European a transmis un mesaj clar: OSC-urile sunt apărătorii de primă linie ai democrației. Întrucât reducerile de finanțare le amenință supraviețuirea, UE trebuie să ia măsuri imediate pentru a-i proteja și sprijini.
La 27 februarie 2025, CESE a organizat o dezbatere „UE și societatea civilă: consolidarea democrației și a participării”, oferind reprezentanților și experților organizațiilor societății civile (OSC) și membrilor Parlamentului European ocazia de a discuta și evalua rolul OSC-urilor în acest domeniu vital.
Raquel García Hermida-Van Der Walle, europarlamentar de la Renew Europe, a subliniat că OSC-urile contribuie adesea la control și echilibru. OSC-urile oferă, de asemenea, diferite metode de interacțiune socială, potențial înlocuind serviciile guvernamentale care ar putea lipsi. Drept urmare, OSC-urile sunt primele vizate, deoarece se pot dovedi incomode din punct de vedere politic pentru unele guverne.
La rândul său, Nicholas Aiossa, directorul Transparency International Europe, a declarat: „Există o campanie politică orchestrată în Parlamentul European, pentru a discredita, a definanța și a perturba rolul și funcția OSC-urilor. Nu au fost găsite dovezi de nereguli financiare”.
Critica la adresa OSC-urilor nu este o noutate, dar recentele atacuri au fost amplificate de știri false și dezinformare. După cum a spus Brikena Xhomaqi, copreședintele Grupului de legătură al CESE, situația este un semnal de alarmă pentru ca toate OSC-urile să fie unite și să facă o schimbare: „Oamenii ar trebui să știe că majoritatea OSC-urilor depind de munca voluntară, așa că nu risipim banii contribuabililor”.
Cu toate acestea, finanțarea UE este vitală pentru a permite OSC-urilor să rămână parte a dialogului politic. După cum a subliniat Faustine Bas-Defossez, director de politici la organizația Biroului European de Mediu, finanțarea prin programul EU LIFE reprezintă doar 0,3% din bugetul UE, granturile de funcționare reprezentând o fracțiune și mai mică – doar 0,006% din totalul cheltuielilor UE. „Cu toate acestea, aceste fonduri sunt cruciale pentru a ne asigura că vocile celor peste 180 de organizații membre sunt auzite la Bruxelles”.
Apărând valoarea și rolul OSC-urilor și ONG-urilor, Carlotta Besozzi, Director al Societății Civile Europa, a explicat că acestea sunt definite de pluralismul și structura lor democratică. „Fără contribuția lor, responsabilitatea instituțiilor UE și a guvernelor naționale ar fi puternic slăbită. Așa că, în loc să folosească acuzații false pentru a pune sub semnul întrebării finanțarea OSC-urilor, UE ar trebui să le sprijine în continuare, astfel încât să poată continua să fie scutul democrației al UE”, a spus ea.
De asemenea, participanții au cerut Comisiei Europene să vorbească mai puternic despre acest subiect și au propus o serie de soluții pentru a consolida rolul OSC-urilor.
Raquel García Hermida-Van Der Walle, europarlamentar de la Renew Europe a declarat că va face eforturi pentru ca rolul OSC-urilor să fie mai recunoscut și consolidat în raportul despre statul de drept și mecanismul de condiționalitate ca condiție de sprijin.
Ea a subliniat, de asemenea, că va consolida mecanismul Inițiativei cetățenești europene (ICE), deoarece aceste inițiative, chiar dacă sunt de succes, sunt în mare măsură ignorate de Comisia Europeană și de statele membre în special.
În cele din urmă, ea a menționat că va insista pentru un rol mai mare pentru OSC-urile în angajamentul lor cu țările în curs de extindere, bazându-se pe declarația lui Andi Dobrushi, directorul Fundațiilor pentru Societatea Deschisă pentru Balcanii de Vest.
Dl Dobrushi a spus că, pentru prima dată, OSC-urile din Balcanii de Vest au avut ocazia de a lua parte la procesul de deliberare al elaborării politicilor UE, ca urmare a inițiativei CESE de a implica membrii candidați la extindere în activitatea sa consultativă.
De asemenea, programele de finanțare din următorul cadru financiar multianual (CFM) trebuie abordate.
Michał Wawrykiewicz, europarlamentar din cadrul Partidului Popular European (PPE), a declarat că misiunea sa este de a sensibiliza cu privire la aceste subiecte fundamentale în cadrul grupului său. Vorbind din experiență, ca fost membru într-o organizație a societății civile, angajat să răspândească mesajul în rândul colegilor săi că atât existența, cât și finanțarea OSC-urilor și ONG-urilor sunt cruciale pentru democrațiile noastre și pentru viziunea comună asupra Europei.
Un alt aspect pe care l-a ridicat a fost informarea factorilor de decizie că OSC-urile și ONG-urile nu sunt doar grupuri de reflecție implicate în protecția drepturilor fundamentale, ci și actori implicați în protecția drepturilor omului, deoarece sunt organizații care operează pe teren, furnizând servicii cruciale care afectează direct viața oamenilor.
Președintele CESE, Oliver Röpke, a îmbrățișat pozițiile reprezentanților OSC-urilor și a subliniat „în calitate de Casa Societății Civile Europene, CESE este un campion al rolului crucial al societății civile în elaborarea politicilor și guvernanța democratică”. El a subliniat că „Trebuie să ne opunem eforturilor de delegitimizare a acestor organizații sau de a le restricționa accesul la resursele esențiale pentru participarea democratică. De la constrângerile de finanțare la presiunile politice în creștere, este clar că organizațiile societății civile au nevoie de un sprijin mai puternic și mai previzibil pentru a-și continua activitatea vitală”.
Participanții au propus câteva soluții pentru consolidarea poziției OSC-urilor.
Următoarea oportunitate de a menține subiectul pe ordinea de zi și de a continua discuția va fi Săptămâna Societății Civile organizată de CESE în perioada 17-20 martie 2025, pe tema Întărirea coeziunii și a participării în societățile polarizate.
Cine finanteaza OSC-urile le stabileste agenda si discursul public.
La fel in presa si televiziune.
Cum se face ca intr-o tara cu 85% din populatie crestin ortodoxa avem presa si ONG-uri care sustin casatorii homosexuale, dreptul de a adopta copii in astfel de familii, dreptul barbatilor travestiti in femei sa participe la competitii sportive feminine?
Rezulta cu claritate ca presa care disemineaza o astfel de proaganda nu se finanteaza din vanzarile de ziare sau din publicitatea de pe net decat intr-o masura neglijabila, iar adevarata sursa de finantare si de control editorial ramane ascunsa publicului.
S-a ajuns ca ONG-uri cu finantare din strainatate (Green Peace etc.) sa se opuna proiectelor romanesti de constructie de hidrocentrale si deci de producere de energie verde, sub pretext ca barajele distrug circuitul apei si pestilor. Totodata aceleasi ONG-uri ecologiste sunt primele care cer inchiderea minelor de carbune. Cum o dai cu ele nu o scoti la capat. Ajungi sa cumperi energie electrica de import la preturi enorme – ceea ce explica motivatia din spatele acestor ONG-uri.