37 de țări cu niveluri ridicate ale unor tulburări sociale preexistente pandemiei, având însă o capacitate redusă de recuperare, sunt expuse unui puternic risc de instabilitate în următorii trei ani, susține raportul grupului britanic de consultanță în probleme strategie și riscuri globale Verisk Maplecroft.
Sunt, în principal, țări din Africa și America latină, care s-ar putea confrunta, încă din al doilea semestru al anului 2020, cu manifestații de stradă fără precedent.
Pandemia, constată economiști de la „Les Echos” citând raportul unei companii britanice de consultanță, a transformat lumea într-un „butoi cu pulbere”. Pe fondul acumulării unor imense pierderi economice, aruncând milioane de oameni în șomaj, există riscul multiplicării – chiar la scară mondială – a manifestațiilor de protest.
Potrivit unui raport al Verisk Maplecroft, o companie de consultanță în probleme de strategie și riscuri globale (cu sediul în Marea Britanie), aceste posibile conflicte sociale „constituie un risc pentru stabilitatea internă a țărilor la un nivel rar văzut în cursul ultimelor decenii”. Țările cel mai sigur vizate sunt cele în care criza economică s-a adăugat la revolte preexistente împotriva guvernelor.
Verisk Maplecroft a identificat 37 de țări care vor trebui să facă față unor tulburări majore în al doilea semestru al acestui an. Ele sunt situate în principal pe continentul african și în America latină, îndeosebi în Nigeria, Republica Democratică Congo, Etiopia, Venezuela sau Peru. Nu este exclus ca, la finele anului, o situație „explozivă” să apară în principalele pieţe emergente cum ar fi Bangladesh, Turcia și Egiptul.
Tulburări ce pot dura perioade de până la trei ani
Restricțiile, izolarea impuse în majoritatea statelor pentru împiedicarea propagării coronavirusului au antrenat pentru scurt timp o diminuare a conflictelor sociale, dar în ultimele săptămâni, numărul manifestațiilor în țările emergente a crescut, atingând chiar nivelul de dinaintea pandemiei, constată raportul grupului Verisk Maplecroft. În cele 37 de state identificate de raportul mai sus menționat, tulburările sociale ar putea dura până la trei ani, date fiind posibilitățile reduse de recuperare. În principal, existența în țările respective a unor probleme legate de forța instituțiilor de stat, conectivitatea informatizată, dinamismul economic, sensibilitatea populației, riscurile unor catastrofe naturale sau ale unor atacuri teroriste.
În Africa subsahariană, riscul izbucnirii unor proteste se poate agrava „din cauza declinului economic, a sărăciei și a incapacității de a garanta aprovizionările cu alimente adecvate”, mai spune raportul grupului britanic de consultanță.
America latină – o criză la scara unui continent
În America latină, tulburările cele mai importante sunt previzibile în Venezuela, ţara a cărei economie este deja foarte fragilă, cu o hiperinflație ce a atins 9.000% anul trecut și șase venuezueleni din zece trăiesc în sărăcie extremă.
„Inevitabile agitații” în Statele Unite
O capacitate puternică de recuperare în cazul unor țări poate limita riscurile unor tulburări sociale, dar nu le elimina în totalitate, subliniază raportul Verisk Maplecroft…”Mai ales când există conflicte anterioare legate de drepturile politice sau alte probleme structurale”. Acesta este cazul Indiei, unde dezbaterile privind cetățenia vor deveni mai acute, sau cazul Hong Kongului, unde s-a aprins deja mișcarea împotriva Beijingului.
Statele Unite vor cunoaște și ele „inevitabile agitații”, avertizează raportul Verisk Maplecroft. Mișcarea antirasistă declanșată de asasinarea lui George Floyd, adăugată șomajului de masă provocat de criza pandemiei, fac inevitabile noi manifestații.