De câteva săptămâni, înregistrări video ale unor militari ruși aflați în situații tragice pe frontul ucrainean se succed pe situl ”Telegram” și în presa independentă din Rusia, preluate și de postul francez de televiziune BFMTV. Acești soldați, ”cărora le lipsește absolut tot” și care cred că își vor pierde viața pentru nimic, îi cer ajutor președintelui Vladimir Putin, fără să-i pună în cauză obiectivele ”operațiunii speciale” în care au fost trimiși. Nu este vorba de o rebeliune, dar alarma este serioasă și are un ecou din ce în ce mai amplu în rândurile armatei ruse.
Soldații ruși trimiși pe frontul ucrainean au găsit această cale pentru a face cunoscute Kremlinului și comandamentului lor dificultățile cu care se confruntă și le pun în pericol viața. Iar fenomenul ia proporții. Institutul pentru studierea războaielor, un cerc de reflecții american ce se ocupă îndeaproape de războiul din Ucraina, a vizionat și analizat 17 din marile dificultăți de care se plâng soldații ruși și cu care se confruntă încă de la declanșarea invaziei, în 24 februarie anul trecut. Toate, sub strigătul: ”Nu suntem carne de tun”.
Toți apar în imagini video în grupuri de câțiva soldați cagulați, unul prezentând unitatea militară și originea regiunii militare. ”Foarte drag Vladimir Vladimirovici”, ”Foarte respectat comandant șef Vladimir Putin”- sunt formule cu care soldații ruși îi aduc la cunoștință lui Putin prin ce trec ei pe fronturile din Ucraina, lipsurile de toate felurile cu care se confruntă. Iar soldații respectivi provin din cele mai diverse provincii ale țării, de la Kaliningrad (vestul țării), la Murmansk (în nord) sau de la Arhangelsk, din Extremul orient, ceea ce arată de fapt atmosfera generală existentă în rândul trupelor ruse. ”Nu suntem carne de tun. Noi suntem gata să luptăm, dar în demnitate, nu precum carne de tun, în atacuri frontale”, spun soldații respectivi. ”Nu refuzăm să îndeplinim obiectivele operațiunii, suntem gata să mergem acolo, dar oamenii mor pentru nimic. Ei sunt trimiși la atacuri frontale, în terenuri deschise în plină zi. Suntem în secolul 21”. Ori, în astfel de condiții nu au loc miracole, așa cum arată bilanțul militarilor: ”în prima noastră bătălie, numai într-un traseu au murit șase persoane”.
Alte dificultăți: ”Nu avem nici strategie, nici tactică și ne trimit la asalt. Nu există cooperare cu comandamentul, există o lipsă de susținere balistică, nu avem resurse pentru a supraveghea frontul, nu avem vehicule blindate și artilerie… Armele noastre datează din anii 1940, sunt uzate, nu există recunoaștere aeriană, tacticile de minare nu funcționează, nu există instrucțiuni scrise pentru luptă”, mai spun soldații ruși. În alte imagini video, soldații ruși reproșează ”aberațiile birocratice” cu care se confruntă din cauza cărora nu primesc la timp arme și muniții, faptul că unele unități sunt majoritar constituite din recruți ai ultimelor mobilizări, cu antrenamente scurte, departe de a fi la înălțimea misiunii actuale. Sunt relatări din care reiese că în asalturi sunt trimiși soldați care nu au fost formați pentru astfel de operațiuni. ”Dragă Vladimir Vladimirovici, vă cerem să reglementați situația” , sună apeluri politicoase ale soldaților ruși trimiși în Ucraina, care se simt înșelați, fiind mobilizați și trimiși în cu totul alte misiuni decât cele pentru care au fost instruiți sau, deși insuficient instruiți, au fost trimiși direct în inima luptelor.