11.8 C
București
joi, 6 mai

Antony Blinken propune organizarea unei Conferințe pentru pace în Afganistan, sub egida ONU

Secretarul de Stat american Antony Blinken i-a adresat președintelui afgan Mohammad Ashraf Ghani o scrisoare în care propune organizarea unei conferințe pentru pace în Afganistan sub egida Națiunilor Unite. Potrivit cotidianului „The New York Times”, la o astfel de conferință ar urma să fie invitați reprezentanți ai Statelor Unite, Chinei, Rusiei, Pakistanului, Iranului și Indiei. Obiectivul unei astfel de reuniuni ar urma să fie „discutarea unei abordări unificate a situației din Afganistan, pentru susținerea păcii în această țară”.

Propunerile americane includ o foaie de parcurs a viitorului guvern afgan care să aibă în componenţa sa o reprezentare a talibanilor, o Constituție afgană revizuită și condițiile pentru o încetare a focului permanentă și totală.

În scrisoarea sa, Antony Blinken menționează că Statele Unite nu au decis retragerea a circa 2.500 soldați americani rămași în Afganistan, subliniind că există o preocupare legată de riscul ca talibanii să obțină câștiguri teritoriale rapide în cazul retragerii totale a forțelor americane.

Dat fiind că scrisoarea mai sus menționată este încă ținută secretă, „The New York Times” aflând elemente din conținutul ei de la un responsabil american din Washington și din surse guvernamentale afgane, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a refuzat duminică să comenteze conținutul ei. „Nu am luat încă o decizie privind desfășurarea forțelor americane în Afganistan după luna mai 2021, dar toate opțiunile rămân pe masă”, a spus oficialul american.

Reamintim că Statele Unite și talibanii au semnat la sfârșitul lunii februarie 2020 un acord ce prevede retragerea totală a forțelor militare americane din Afganistan până în luna mai 2021, dacă talibanii îndeplinesc prevederile acordului, în special ruperea relațiilor cu grupurile teroriste. Or, administrația Biden a constatat că talibanii nu și-au respectat angajamentele luate prin acordul amintit și nici nu poate trece peste faptul că războiul din Afganistan, care a provocat moartea a circa 2.400 militari americani, este cel mai lung din istoria Statelor Unite.

Foto: By U.S. Department of State – https://www.flickr.com/photos/statephotos/50912069881/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=99614281

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. AFGANISTAN 10.24 GESU CRISTO 10, ELIA 10, ELIAS TISBITA 24; Afganistan 19 ILIE Tisbitul 19; AF.GAN.IST.AN. AF-Fruntea, GAN-Gena, IST-Tisbitul, AN-Ani. Anii la gena din fruntea lui Tisbitul (2004-2070). GENA = invataturi ceresti despre cum se infaptuieste intreaga Creatie dupa Casa Raiului in care stau, intre anii 2004-2070 leat 7512-7578 (lumea nevazuta si vazuta, Cosmosul infinit, Pamantul si Adam cu Eva).
    K.A.BUL. K-Potasiu, A-Alb. BUL-Boul. Boul cu potasiu alb. BOUL = Statia internationala cu vederea si gandurile Sfantului Prooroc Ilie Tisbitul (2004-2070); POTASIU ALB = cum se infaptuieste intreaga Creatie; element chimic vital vietii in oameni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW