Coreea de Nord anunță că a lansat cu succes rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune

George Lupu (b1tv.ro)

Coreea de Nord a declarat luni că a lansat cu succes rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune dezvoltate recent, primul său test de rachete din ultimele șase luni și un nou indiciu că o cursă de înarmare între Coreea de Nord și Coreea de Sud se declanșează în Peninsula Coreeană, scrie nytimes.com.

În testele care au avut loc sâmbătă și duminică, rachetele nord-coreene au lovit ținte la 1.500 de kilometri distanță după ce au zburat mai mult de două ore, a declarat agenția oficială de știri din Coreea. Rachetele și-au schimbat traiectoria și au făcut cercuri înainte de a-și atinge țintele, a spus acesta, potrivit B1.

O serie de rezoluții ale Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite au interzis Coreei de Nord să dezvolte sau să testeze rachete balistice, dar nu și rachete de croazieră. Un test cu rachete de croazieră efectuat de Coreea de Nord, de obicei, nu declanșează atâta alarmă precum testele sale de rachete balistice. Presa de stat a țării a indicat, de asemenea, că liderul națiunii, Kim Jong-un, nu a participat la testele din weekend, deși a supervizat de obicei toate testele majore de arme în ultimii ani.

Ultimele teste au arătat că Coreea de Nord a continuat să-și îmbunătățească arsenalul de rachete, în timp ce discuțiile privind dezarmarea nucleară cu Statele Unite au rămas blocate. Coreea de Nord a declarat luni că racheta de croazieră cu rază lungă de acțiune sunt „o armă strategică de mare semnificație” și face parte dintr-un obiectiv de dezvoltare a armelor anunțat de Kim în timpul congresului partidului din ianuarie.

Conform anunțului presei de stat, noile rachete au oferit Coreei de Nord un alt mijloc eficient de descurajare în fața „manevrelor militare ale forțelor ostile”.

Coreea de Sud și Statele Unite au efectuat un exercițiu militar comun de nouă zile în august. Exercițiile comune ale celor doi aliați au provocat deseori Coreea de Nord să își desfășoare propriile exerciții militare sau teste de arme. Testele din nord au venit, de asemenea, pe fondul semnelor că Coreea de Sud își intensifica rapid propria acumulare de arme.

Coreea de Nord a anunțat ultimele sale teste cu rachete cu două zile înainte ca ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, să se întâlnească cu omologul său sud-coreean, Chung Eui-yong, la Seul miercuri pentru a discuta relațiile bilaterale și a blocat discuțiile despre dezarmarea nucleară.

Tensiunile din Peninsula Coreeană au crescut brusc în 2017, când Coreea de Nord a testat trei rachete balistice intercontinentale și a efectuat al șaselea test nuclear subteran, ducând la sancțiuni din partea Organizației Națiunilor Unite. După teste, țara a pretins capacitatea de a viza Statele Unite.

Trump s-a întâlnit cu Kim de trei ori între 2018 și 2019, dar cei doi lideri nu au reușit să ajungă la un acord privind sancțiunile și programele nucleare și de rachete ale Nordului.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW