Întreprinderile micro, mici și mijlocii (IMM) au un rol esențial în economia națională și implicit europeană. Recunoașterea acestui merit se traduce prin sprijinul pe care îl acordă atât instituțiile europene, prin fondurile pe care le oferă, cât și băncile și instituțiile nebancare, prin soluțiile de creditare pe care le oferă.
Datorită locurilor de muncă pe care le creează și contribuției la coeziunea socială și economică, IMM-urile ar trebui să fie o prioritate atât pentru autoritățile de stat locale și naționale, cât și pentru comisiile europene. Întrucât orice început în afaceri este dificil dacă nu dispui de un capital generos, soluția la îndemână constă în accesarea unei finanțări, fie sub forma unui credit, fie prin obținerea unor fonduri europene.
Creditele bancare pe termen scurt sau mediu
Prezența a numeroase bănci cu capital românesc și străin poate fi benefică pentru IMM-uri, deoarece înseamnă o concurență pe piața soluțiilor de finanțare. Statistic vorbind, băncile sunt în topul preferințele antreprenorilor români pentru creditele IMM. Problema de care se lovesc cei mai mulți însă constă în analiza de risc a planului de afaceri prezentat. Prin natura lor, băncile investesc doar în cauze cu risc acceptat și controlat, devenind astfel reticente la unele idei de afaceri.
Așadar, o afacere va primi finanțare din partea unei bănci doar dacă ofițerul de credite este convins de succesul antreprenorului. O altă problemă de care se lovesc proprietarii de IMM-uri, atunci când contractează credite bancare, este reprezentată de destinația fondurilor primite. Băncile sunt foarte puțin flexibile în ceea ce privește utilizarea sumelor creditate pentru alte scopuri decât cele formulate în cererea inițială.
Așadar, abilitatea beneficiarului de a fi jucător în piață este mult diminuată atunci când vorbim de un credit bancar, banca devenind astfel un fel de board superior al afacerii din punct de vedere al investițiilor.
Tot statisticile arată că, în ceea ce privește finanțarea, băncile predomină, fie că vorbim despre credite comerciale, descoperiri de cont, linii de credit, împrumuturi clasice, credit imobiliar sau leasing auto. Atunci când sunt puse în fața unei solicitări de creditare, băncile analizează atât cazierul economic al solicitantului, cât și ideea de afacere pe care acesta o propune.
Creditele nebancare pentru afaceri
O alternativă la împrumuturile contractate de la bănci este creditul nebancar. Poți obține un credit IMM pentru afaceri cu o valoare cuprinsă între 2.000 și 700.000 de lei pentru companii SRL, SA, PFA, II, IF, profesii libere și cabinete. Graficul de rambursare este flexibil, se acordă o perioadă de grație avantajoasă și perioada de rambursare poate fi de până la 10 ani. Un credit nebancar pentru afacerea ta poate fi folosit atât pentru acoperirea capitalului de lucru, cât și pentru realizarea unor investiții.
Poți utiliza sumele pentru crearea stocurilor de marfă, pentru efectuarea unor plăți la furnizori, a plăților salariale sau acoperirea taxelor, precum și pentru a refinanța credite de capital de lucru contractate de la alte instituții. Dacă dorești un credit pentru investiții, poți folosi suma obținută pentru achiziția de autovehicule, utilaje sau imobile și pentru amenajarea unui punct de lucru sau pentru refinanțarea unui credit de investiții de la alte instituții.
Creditele nebancare pentru agricultură
Agricultura este un alt domeniu în care poți avea nevoie urgent de o sumă de bani pentru a ieși dintr-un impas financiar. Condițiile creditării de la o instituție nebancară sunt la fel de simple ca în cazul creditelor pentru afaceri.
Poți folosi banii împrumutați pentru acoperirea capitalului de lucru: achiziția semințelor sau a substanțelor de tratare a pământului, plata furnizorilor, plata salariilor sau a taxelor și refinanțarea altor credite.
Întrucât este un domeniu care necesită foarte des investiții, creditul agricol poate fi folosit pentru:
- achiziția unor utilaje, terenuri sau depozite;
- construcția unor depozite sau a altor anexe utile;
- cumpărarea animalelor;
- implementarea sistemelor de ventilație sau de irigație;
- refinanțarea unor credite primite de la alte instituții.
Fonduri europene pentru IMM-uri
Există o ofertă generoasă de fonduri europene oferite IMM-urilor. Mulți le-au accesat și au pus pe picioare afaceri de succes. Trebuie să te înarmezi însă cu răbdare, deoarece birocrația poate deveni descurajantă până în momentul în care ajungi să semnezi contractul și să primești banii. Firmele din domeniul IT sunt permanent în grija programelor europene de finanțare, iar o atenție deosebită începe să fie acordată agriculturii.
Atunci când vine vorba de fondurile europene, un scor foarte bun este obținut de proiectele din domeniul producției. În general, fondurile nu acoperă întreaga idee de afacere, beneficiarul fiind chemat să aducă un aport ce poate ajunge să depășească 50% din suma creditată. Așadar, este dificil să începi de la 0 doar cu fonduri europene, dacă nu ai un capital rezervat acestui proces.
Pentru rolul esențial pe care îl joacă în dezvoltarea economiei naționale, întreprinderile mici și mijlocii ar trebui să beneficieze de mai multe facilități, în special în ceea ce privește investițiile. În calitate de antreprenor, ai de ales dintr-o gamă variată de împrumuturi bancare, nebancare sau fonduri europene rambursabile sau nerambursabile. Dintre acestea, în funcție de specificul afacerii pe care o conduci, alege soluția cea mai bună de creditare, în funcție de propriile nevoi.