Nu puțini sunt cei care aleg să mănânce la restaurant deoarece mâncarea este gustoasă și, desigur, este mai comod decât a găti după o zi obositoare. Printre mâncărurile preferate servite în restaurante se numără burgerul și cartofii prăjiți.
Sosul perfect pentru burgeri
Când vine vorba de alegerea sosului potrivit pentru un burger, există o varietate de opțiuni. Însă în rândurile următoare vei vedea care sunt cele mai bune sosuri pentru burgeri.
Sosul cu brânză Cheddar este bazat pe sosul bechamel, fiind des întâlnit și se potrivește perfect cu burgerul, deoarece are o textură fină și cremoasă și este ușor de pregătit.
Sosul de usturoi este foarte popular în țara noastră și se potrivește atât cu burgerii, cât și cu cartofii prăjiți, carne, pizza și alte preparate delicioase.
Sosul Brava este unul de origine spaniolă și este folosit în special la patatas bravas. Cu o bază de roșii și boia de ardei afumată, acest sos picant adaugă un gust intens.
Alegerea sosului potrivit poate îmbogăți experiența de savurare a burgerului cu cartofi prăjiți și poate aduce o notă distinctă de aromă și gust.
Sriracha – regele sosurilor pentru burgeri
Sriracha este un tip de sos iute obținut dintr-o pastă de ardei iute, oțet distilat, usturoi, zahăr și sare. Numele provine de la orașul Si Racha din provincia Chonburi, estul Thailandei. Originar din Asia, renumitul sos este folosit ca și condiment în restaurantele din Thailanda, Vietnam, China și în Statele Unite. Popularitatea sa se întinde dincolo de restaurantele asiatice, fiind prezent și în bucătăriile casnice, precum și pe rafturile magazinelor de alimente din întreaga lume.
Sosul a fost inițial creat în anii 1930 de o antreprenoare thailandeză numită Thanom Chakkapak. Ea a dezvoltat rețeta pentru a obține un sos iute potrivit pentru pește și alte mâncăruri. Sosul inițial a fost asemănător cu sosul Tabasco, având o consistență subțire și bazată pe oțet.
Cu timpul, sosul creat de Thanom Chakkapak a câștigat popularitate în rândul apropiaților săi, încurajând-o să înceapă producția comercială a acestuia. Ea l-a denumit Sriraja Panich, în onoarea orașului natal Si Racha, cunoscut și ca Sri Raja sau Sri Racha.
David Tran, un imigrant din Vietnam, a emigrat în SUA în 1980 și a început să-și prepare propriul sos iute, datorită nemulțumirii față de opțiunile disponibile pe piață. Sosul a fost inspirat de rețetele locale din Si Racha, Thailanda. Popularitatea sa a crescut rapid, ducând la înființarea renumitei companii care produce sosul Sriracha. Astăzi, peste 10 milioane de sticle de sos Sriracha sunt vândute anual.
Utilizarea sosului picant Sriracha în cadrul burgerilor nu mai este o noutate. Burgerii sunt adorați în întreaga lume, indiferent dacă sunt preparați în varianta clasică sau vegetariană, iar dacă li se adaugă sos sriacha, reiese un preparat cu un gust desăvârșit.
Sos Sriacha – beneficii uimitoare
Unul dintre principalele avantaje ale sosului Sriracha este versatilitatea sa. În plus față de utilizarea sa în preparatele tradiționale, atât din bucătăria asiatică, cât și din alte culturi, Sriracha poate fi integrat în diverse rețete de mâncăruri și băuturi, fie alcoolice, fie non-alcoolice. Datorită conținutului său bogat în ardei iute proaspăt, Sriracha oferă numeroase beneficii pentru sănătate.
Astfel, sosul Sriracha furnizează vitamine și minerale esențiale, inclusiv vitamina A, vitamina B6, vitamina C, vitamina E și fier. Capsaicina din ardeiul iute poate ajuta la tratarea durerii asociate cu angina pectorală, iar usturoiul conținut în sos poate contribui la reducerea nivelului de colesterol și trigliceride, beneficiind astfel persoanele expuse riscului de afecțiuni cardiovasculare.
De asemenea, capsaicina, joacă un rol important în prevenirea cancerului. Un studiu a demonstrat că acest compus poate fi util în combaterea cancerului de pancreas, colon și sân. In plus, capsaicina poate stimula consumul total de energie, ajutând organismul să ardă grăsimile mai eficient. În plus, o linguriță de sos Sriracha conține doar 6 calorii.
Nu în ultimul rând, Sosul Sriracha poate îmbunătăți imunitatea și ajută în lupta împotriva răcelii, acționând ca expectorant și decongestionant al sinusurilor și, de asemenea, poate îmbunătăți capacitatea organismului de a dizolva cheagurile de sânge și de a reduce inflamațiile, oferind astfel beneficii în ameliorarea durerilor.