24 de companii din Europa Centrală și de Est vor avea ocazia de a primi finanțare din partea mai multor investitori internaționali. Bucureștiul apare pentru prima dată pe harta South East Europe Tech Tour, eveniment prezent pentru a doua oară în Balcani și dezvoltat de Alexander „Sasha” Galitsky, împreună cu Marius Ghenea.
Investitorii internaționali din Europa de Sud-Est și cele mai tari startup-uri regionale de tehnologie se vor întâlni în capitalele României și Bulgariei, pe 28, respectiv 29 mai 2019. SEETT este organizat de Tech Tour, cu sprijinul Almaz Capital, un fond internațional de Venture Capital care investește în companii de tehnologie „early stage”, eficiente din punct de vedere al capitalului.
Scopul evenimentului este constituit de promovarea inovației și investițiilor, precum și sporirea vizibilității celor mai bune startup-uri de tehnologie din regiune, care vor parcurge un proces riguros de analiză și vor fi evaluate pe baza unor criterii precum: caracterul unic al tehnologiei, modelul de business, viziunea, capacitatea de a executa planul de business, calitatea, dar și experiența managementului.
Mai mult decât atât, în cele două zile, antreprenorii IT au șansa de a se întâlni cu investitori internaționali, mentori și experți din industrie pentru a genera discuții, parteneriate și investiții pentru afacerile lor.
Reprezentative pentru înțelegerea stadiului la care se situează România, a mediului său caracteristic determinat de oportunitățile de afaceri, precum și la viitoarele tendințe ale industriei de IT, sunt afirmațiile susținute de Marius Ghenea în cadrul Conferinței SEETT 2019:
„România este destul de mare în materie de oportunități spre deosebire de alte state baltice care, prin marimea teritoriului sau a populației, se remarcă doar prin cateva orașe cu caracter „tech”. În plus, clitățile care recomandă România sunt cele geografice dar și resursa umană, oferind un număr impresionant de oameni talentați. Din punct de vedere statistic, România continuă să se plaseze, alături de Polonia, pe locul 1 în ceea ce privește tinerele talente în inginerie, dintre care, 90% lucrează în multinaționale ”.
În materie de investiții disponibile, România stă totuși destul de prost comparabil cu Ungaria,pe piața locală prin intermediul fondurilor de investiții, fiind disponibile 200 de milioane de euro, în timp ce în Ungaria, investitorii au disponibilități de o valoare cuprinsă între 500 și un milion de euro. Mai mult, statul ungar sprijină fondurile de investiții fie direct, fie prin programe guvernamentale, în timp ce în România statul se concentrează exclusiv asupra unor mici granturi pentru startup-uri.
Investitorii au vorbit despre calitățile care formează profilul unui antreprenor de succes, caracterizat de disponibilitatea de asumare a riscurilor, viziune și buna manageriere a problemelor în vederea transformării acestora în oportunități.
Gazdele evenimentului s-au adresat tinerilor antreprenori aspiranți, împărtășindu-le din experiența lor câteva sfaturi despre care sunt principalele aspecte care trebuie luate în considerare înainte de a investi într-un startup.
„De o importanță deosebită este existența unei piețe adaptate și considerabile pentru un anumit produs, precum și abilitatea acesteia de a satisface problemele cărora li se adresează produsul respectiv. O altă componentă importantă este existența unei echipe puternice și coagulate, capabilă să identifice soluții și să creeze strategii care să asigure succesul companiei”, a declarat Alexander Galitsky, președintele South East Tech Tour, în cadrul conferinței.