Spania avertizează din nou că va bloca acordul Brexit dacă nu este prevăzut clar statutul Gibraltarului

După avertismentul dat încă de săptămâna trecută de către ministrul spaniol de Externe, Josep Borell, însuși premierul Pedro Sanchez amenință că va opune veto-ul său unui acord între Londra și Bruxelles dacă acesta include referiri la Gibraltar. Este ştiut, nu de acum, că Madridul dorește ca statutul Gibraltarului să facă obiectul negocierilor bilaterale. Madridul consideră că Gibraltarul – deși din 1713 este colonie britanică – aparține de drept Spaniei.

Guvernul Spaniei este nemulțumit de formularea articolului 184 din proiectul de acord negociat la Bruxelles de reprezentanții britanici și ai UE, în care se spune că „Uniunea Europeană și Regatul Unit vor negocia rapid acordurile ce vor guverna relațiile viitoare dintre ele” între 29 martie 2019, data ieșirii Regatului Unit din UE și 31 decembrie 2020, dată propusă pentru sfârșitul perioadei de tranziție. Celor care au întrebat de ce Spania obiectează abia acum la formularea din tratatul Brexit referitoare la Gibraltar, spaniolii au răspuns că nu au avut cunoștință de conținutul documentului înaintea publicării lui săptămâna trecută. Cât privește poziția Uniunii Europene, ea a fost precizată din nou de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, care a reamintit că încă din aprilie 2017 poziția de principiu a fost că niciun acord între UK și UE privitor la Gibraltar nu poate fi încheiat dacă nu are acordul Marii Britanii și Spaniei. Deși are o populație de doar 30.000 de locuitori, poziția sa strategică – la 20 km. de coasta Africii și la intrarea în Mediterana – conferă Gibraltarului o miză extrem de importantă. Spania, reaminteşte RFI, a contestat în ultimele decenii în permanență suveranitatea britanică asupra Gibraltarului, dar locuitorii teritoriului, care are o largă autonomie, cu excepția politicii externe și a apărării, au votat într-un referendum dîn 2002 în proporție de 99% împotriva unei co-suveranități britanice și spaniole, ei pronunțându-se în mod similar într-un plebiscit organizat în 1967.

La referendumul din 23 iunie 2016, locuitorii Gibraltarului au votat din nou, cu o majoritate covârșitoare, 96%, în favoarea rămânerii Marii Britanii în UE.

Gibraltarul este exceptat de la libera circulație din UE, ceea ce face ca frontiera cu Spania să fie în permanență congestionată și aceasta ridică spectrul unei posibile blocade din partea Spaniei după ieșirea Marii Britanii din UE.

O astfel de blocadă impusă de Spania a existat între 1967 și 1985, până când Spania a aderat la Comunitatea Economică Europeană, precursoarea UE.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. SPANIA 13 TIȘBITUL 13; SPA.NIA. SPA-Pași, NIA-Ani. Pașii peste ani ai lui Tișbitul. Pașii mei peste ani sunt silabe din gândurile mele trimise prin Duhul Sfânt înapoi în trecut până la Adam și Eva, la diverse persoane (Sfinți, preoți, Împărați, scriitori, compozitori, boieri etc.) pentru a boteza, denumiri de localități etc. și-n diverse evenimente ale istoriei acum, între ani 2004-2070 leat 7512-7578.
    SPAIN 5 GOD 5, JESUS 5; Spain 5/8 God 5, Jesus 5, Tishbite 8; S.PAIN. S-South, PAIN. The pain from south.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW