Spania: Guvernul Pedro Sanchez îi va grația pe separatiştii catalani condamnați la închisoare pentru «răzvrătire»

O știre France Presse, preluată de presa europeană, anunță că guvernul spaniol condus de Pedro Sanchez urmează să aprobe grațierea celor nouă lideri catalani condamnați la închisoare pentru tentativa de secesiune din 2017. Grațierea îi va scuti pe condamnați de executarea restului pedepsei și le permite să iasă din închisoare. Este refuzată ideea amnistierii care ar însemna ștergerea totală a infracțiunii. Explicând motivul deciziei, Pedro Sanchez a afirmat că guvernul «a optat pentru reconciliere», această măsură de grațiere putând deschide calea spre o soluție a crizei catalane. Surse apropiate celor ce sunt împotriva acestei graţieri spun însă că ea este motivată doar de dorinţa lui Pedro Sanchez, al cărui guvern minoritar este susţinut de o parte a mişcării pro-independenţă, de a rămâne la putere.

Reamintim că tentativa Cataloniei de a se separa de Madrid a fost una dintre cele mai complicate crize politice cu care s-a confruntat Spania de la sfârșitul dictaturii lui Franco (1975). Guvernul regional la putere în 2017, condus de Carles Puigdemont, a organizat – contra legii – un referendum privind autodeterminarea Cataloniei. Evenimentul a avut loc la vremea respectivă însoțit de violenţe, grave incidente cu forțele de ordine. Parlamentul catalan, invocând votul cetățenilor provinciei, a proclamat unilateral independența Cataloniei. Guvernul de la Madrid condus atunci de conservatori, a destituit guvernul regional și a pus provincia sub tutelă. Unii dintre liderii separatiști, între care și Carles Puigdemont, au reușit să părăsească țara, dar ceilalți au fost arestați și, în 2019, ei au primit pedepse între 9 și 13 ani de închisoare sub acuzația de «răzvrătire».

Majoritatea spaniolilor se opun grațierii liderilor separatiști catalani

Un sondaj de opinie realizat recent de Institutul Ipsos arată că 53% dintre spanioli se opun grațierii liderilor separatiști catalani, dar în Catalonia, o mare majoritate a populației catalone (peste 68%) continuă să fie în favoarea separării de Madrid. La începutul săptămânii trecute, relatează France Presse, dreapta spaniolă a mobilizat în jur de 25.000 de persoane în centrul Madridului pentru a denunța voința premierului Sanchez de a-i grația pe separatiştii catalani. Pablo Casado și Santiago Abascal, liderii Partidului Popular (în opoziție), dar și lideri ai formațiunii de extremă dreapta VOX, au fost prezenți la uriașul protest. «Luați aminte! El (Sanchez – nn) îi va grația pe separatiști, dar spaniolii nu-i vor grația», a lansat José Luis Martinez Almeida, primarul Madridului și purtătorul de cuvânt al Partidului Popular. Sanchez, care intenţionează să se adreseze Camerei Deputaţilor pe 30 iunie pentru a explica controversata măsură, a primit săptămâna trecută sprijinul patronatelor spaniole, care se opun totuşi separatismului, dar şi al bisericii catalane.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW