Deputații spanioli au adoptat definitv joi, 30 mai, o lege privind amnistierea separatiștilor catalani, o măsură foarte controversată a guvernului de stânga condus de premierul Pedro Sanchez. Ea permite inclusiv revenirea din exil a militanților separatiști catalani, plecați după tentativa nereușită de secesiune din 2017, între care se află și Carles Puigdemont. Corespondenți de presă aflați în Madrid relatează că, la capătul unei sesiuni parlamentare extrem de tensionate, marcată inclusiv de atacuri la persoană, de insulte, legea respectivă a fost aprobată cu 177 voturi pentru și 172 contra, majoritatea absolută fiind 176. Acest vot intervine într-o instituție în care Pedro Sanchez dispune de o majoritate absolută grație sprijinului a două partide suveraniste catalane, și după o lungă bătălie care a dominat și radicalizat viața politică spaniolă de la alegerile ce au avut loc în luna iulie anul trecut. Deputații au adoptat deja proiectul de lege privind amnistia la 14 martie, dar Senatul, controlat de opoziția de dreapta, a opus veto-ul două luni mai târziu și a retrimis textul la camera inferioară care a avut ultimul cuvânt. Partidul Popular (PP), principala formațiune de opoziție, și partidul de extremă dreapta VOX au denunțat ultima decizie calificând-o drept „corupție politică”.
Cele două partide separatiste catalane au avertizat însă că această amnistie nu înseamnă sfârșitul luptei lor pentru independență, ci doar „o simplă etapă”. Acest vot este „o bătălie în conflictul care există de secole între două națiuni”, Catalonia și Spania, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului lui Carles Puigdemont, „Împreună pentru Catalonia”, Miriam Nogueras, care consideră ziua de joi drept „o zi istorică”. Pedro Sanchez a afirmat însă că amnistia separatiștilor catalani are drept scop să pună capăt instabilității create de tentativă de secesiune a acestora, din 2017. Cele două partide catalane au cerut această amnistie în contrapartidă cu acordarea sprijinului celor 14 deputați ai lor fără care Sanchez nu avea șanse să rămână prim-ministru. De atunci, Partidul Popular de opoziție acționează contra legii amnistiei pe care o consideră „neconstituțională” și contra căreia organizează numeroase manifestații de protest, ultima reunind duminica trecută zeci de mii de persoane la Madrid.
Legea trebuie promulgată de regele Felipe VI și publicată în Jurnalul oficial în maximum 15 zile. Ea va trebui apoi să fie aplicată de tribunale, ceea ce nu va fi neapărat o formalitate.
Spania: Parlamentul a aprobat o lege privind amnistierea separatiștilor catalani condamnați după tentativa de secesiune din 2017
2 comentarii
SPAIN 5.10 JESUS 5, ELIA 10; Spain 5.8 JESUS 5, TISHBITE 8; SPAIN – The pain from south of Tishbite (h.d. 1978 – casket with relics). Am mai multe dureri, nu una singura.
Cand e vorba de independenta Cataloniei se aplica legea spaniola,
cand e vorba de independenta Kosovo – legea Serbiei poate fi ignorata.
Dublu standard, ipocrizie, „Sa faci ce zice popa, nu ce face popa!”