8.6 C
București
miercuri, 21 aprilie

Spaniolii se pregătesc să vină din nou la urne: pentru a patra oară în ultimii patru ani

După un nou eșec al socialistului Pedro Sanchez de a constitui o majoritate în parlament, necesară formării unui guvern, un al patrulea scrutin legislativ în ultimii patru ani urmează să aibă loc în Spania. Nu este însă exclusă o surpriză, transmit corespondenții presei străine din Madrid.

Runda de convorbiri derulată de regele Spaniei, Felipe VI, pentru a găsi eventuali candidați la învestitură s-a soldat cu un eșec. Niciunul dintre liderii partidelor politice nu se află, în acest moment, în poziția de a întruni o majoritate în parlament. Cu excepția unei surprize de ultim moment, totul arată că Spania se îndreaptă spre convocarea unor alegeri legislative anticipate, eventual pentru 10 noiembrie. Marți seară, Adriana Lastra, purtătoarea de cuvânt a socialiștilor, a recunoscut că învestirea lui Pedro Sanchez pentru a forma un nou Executiv «pare imposibilă», întrucât nu a reușit încă să obțină sprijin suficient. Liderul liberalilor din formațiunea Ciudadanos a lansat totuși o ofertă-surpriză, declarându-se dispus să susțină candidatura liderului socialist Sanchez dacă Partidul Socialist acceptă în schimb să-și reconsidere politica fiscală și dacă își înăsprește poziția față de naționaliștii catalani. O astfel de pretenție de ultimă oră nu a putut fi acceptată și a fost calificată în rândul socialiștilor drept «o piruetă oportunistă» care închide de fapt ușa oricărei înțelegeri.

Situația este practic în punct mort

La aproape cinci luni de la scrutinul legislativ din luna aprilie, când la șefia guvernului a venit soacialistul Pedro Sanchez, situația a ajuns într-un punct mort și Spania o ia de la capăt. Liderul socialist a obținut totuși, la ultimul scrutin, un solid avans de 123 locuri în parlament (28,7% din voturi), mult înaintea conservatorilor Partidului Popular ai lui Pablo Casado(66 deputați) și părea posibilă o guvernare a lui Sanchez. Chiar dacă era departe de majoritatea absolută, totul indică posibilitatea de a ajunge la un acord de guvernare de centru, împreună cu liberalii formațiunii Ciudadanos, sau cu stânga din Podemos, precum și cu sprijinul partidelor naționaliste regionale. Din păcate, evoluțiile din ultimele săptămâni au anulat orice speranță, relațiile cu potențialii aliați deteriorându-se. Ciudadanos a profitat de alegerile municipale și regionale recente pentru a rupe legăturile cu socialiștii, lansând un viraj pronunțat la dreapta prin intrarea în alianțe cu Partidul Popular și cu extrema dreaptă VOX. În ce privește Podemos, acesta a condiționat susținerea lui Sanchez, solicitând mai multe ministere și vice-președinția în guvernul de coaliție. Lucrurile au ajuns în acest moment la un punct fără ieșire. În culise, relevă corespondenta la Madrid a ziarului «Les Echos», au loc deja pregătiri pentru un scrutin legislativ anticipat, fără speranța că un nou vot va duce la ieșirea din paralizia politică în care se află acum Spania, având în vedere că sondajele de opinie prevăd un rezultat similar celui de la alegerile din luna aprilie.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW