Steaua București va termina sezonul de Liga 2 pe poziția secundă, indiferent de rezultatele din ultima etapa a play-off-ului. Politehnica Iași este sigură de locul 1 și din toamnă va juca în Liga 1.
Oțelul Galați, sigurul club care mai putea depăși Steaua în clasament, a pierdut astăzi la Buzău cu 0-1, gol marcat de Ariel Lopez în minutul 38. Chiar dacă termină sezonul pe poziție promovabilă, „militarii” trec printr-o perioadă nefastă pe teren, după ce au pierdut ultimele două meciuri la scor, 1-5 cu Poli Iași și 0-3 cu SC Dinamo 1948.
Rămâne de văzut ce soluții găsesc clubul Steaua și Federația Română de Fotbal pentru a rezolva una dintre situațiile cele mai penibile din istoria fotbalului românesc. Dacă Steaua nu va juca în Liga 1 din toamnă, va fi al doilea sezon când FRF va trece peste meritul sportiv.
În situația în care „roș-albaștrilor” le este interzis accesul în prima ligă, pentru poziția direct promovabilă se duelează de la distanță Dinamo 1948 și Oțelul Galați. Cele două echipe sunt la egalitate de puncte (46) și joacă în ultima etapă cu Poli Iași, respectiv Unirea Dej.
La fel, pentru al doilea loc de baraj, duelul se poartă la distanță între Buzău (42 puncte), meci în ultima etapă cu Steaua și Unirea Dej (40 puncte). În cazul egalității de puncte departajarea se face în funcție de locul ocupat în clasament la finalul sezonului regulat.
Când terminăm cu ipocrizia din fotbalul românesc?
Steaua București este blocată în liga secundă de regulamentele FRF (modificate în 2017) și de legislația actuală. Aberația legislativă spune că un club de drept public nu poate evolua pe prima scenă a fotbalul românesc pentru că nu este organizat ca S.A. sau asociație.
În același timp, peste jumătate din cluburile de fotbal din Liga 1 și majoritatea celor din Liga a 2-a sunt deținute direct de autorități publice locale (Primării sau Consilii Județene), chiar dacă sunt organizate ca societăți pe acțiuni sau asociații.
Astfel, deși aceste cluburi își asigură cea mai mare parte din buget prin subvenții directe de la stat, nu au nicio obligație privind publicarea surselor de finanțare, fiind aproape imposibil de urmărit câți bani primesc de la „proprietarii” reali.
Recent, un proiect care vizează modificarea articolului 31 din Legea Sportului, prin care doar societățile comerciale pe acțiuni (S.A.) sau asociațiile non-profit sunt definite drept cluburi profesioniste, a fost depus la Senat. Rămâne de văzut dacă va fi și adoptat.