Pradă unei crize economice fără precedent, marcată de mai multe luni de penurii alimentară și de carburant, de întreruperi zilnice de curent electric și de o inflație ce a ajuns în iunie la 55%, Sri Lanka a ajuns într-o situație explozivă. Sâmbătă, președintele țării, Gotabaya Rajapaksa, a părăsit în grabă reședința prezidențială cu puțin înainte ca mulțimea să năvălească în clădire, au anunțat surse ale Ministerului Apărării. Postul privat de televiziune Sirasa a difuzat în direct imagini de la pătrunderea în reședința prezidențială a mulțimii de protestatari care îi reproșează lui Gotabaya Rajapaska proasta gestionare a crizei. Corespondenți ai agențiilor internaționale de presă relatează că, de mai multe luni, mii de manifestanți se adună în fața sediului preşedinţiei din Colombo pentru a cere demisia președintelui pe care-l consideră responsabil pentru grava criză în care se află țara. Ministerul Apărării a precizat însă sâmbătă că Gotabaya Rajapaksa este în continuare președintele țării și că se află, protejat de armată, într-un loc ținut secret.
Primul ministru srilankez, Ranil Wickremesinghe, a convocat o reuniune de urgență a guvernului pentru găsirea unei soluții rapide la criza politică în curs. Întrucât este următorul în linia de succesiune a președintelui în cazul în care Gotabaya Rajapaksa demisionează, premierul a invitat liderii partidelor politice să participe la reuniunea guvernului și a cerut convocarea urgentă a Parlamentului în vederea discutării și găsirii de soluții la complicata situație în care se află țara.
Inflația ar putea ajunge la finele anului la 80%
Uriașa revoltă de sâmbătă de la Colombo intervine pe fondul furtunii ce a cuprins întreaga insulă. Joia trecută, Banca centrală srilankeză a majorat dobânda cu încă 1%, până la 15,5%, și a avertizat că inflația poate ajunge, până la sfârșitul anului, la 80%. Țara se zbate în recesiune. După o creștere economică de 3,7% în 2021 și o contracție a PIB-ului cu 3,6% în 2020, premierul Ranil Wickremesinghe a estimat într-o evaluare din ultima săptămână că PIB-ul ar putea să se reducă cu până la 7% în 2022. Iar perspectivele se anunță și mai sumbre în 2023.
Sri Lanka este în faliment
Țara este în faliment deoarece în luna aprilie a intrat în incapacitate de plată în vederea rambursării unei datorii externe de 51 miliarde de dolari. Guvernul negociază un plan de salvare cu Fondul Monetar Internațional. Națiunile Unite estimează că 80% din populația insulei nu are pur și simplu cu ce se hrăni din cauza penuriei alimentare și a creșterii fulminante a prețurilor.
C’asa se’ntampla … pe cand zambaretii / asta din poza si iliescu ajung … mahari !
Bini-i ca suntem doar … „stat mafiot”/TB, ori „stat esuat”/ KWJ ; nicicum … „un stat în faliment” !