Cel mai utilizat cuvânt din ultimii 3 ani, cel puțin ca justificare a politicienilor, este acela de ,,stabilitate”. În numele stabilității se fac alianțe contra naturii, se justifică drept fiind pavăza împotriva tuturor pericolelor: război în proximitatea țării, teroriști mai mult sau mai puțin vizibili, inflație, deficit bugetar etc.
După 3 ani de ,,stabilitate” avem cea mai mare inflație din U.E., unul dintre cele mai mari deficite bugetare din U.E., urmând ca în următorii ani acesta să crească până la 60% din PIB, conform Planului Bugetar-Structural pe Termen Mediu (PBSTM). Evident, în urma alegerilor parlamentare din 1 decembrie, conform rezultatelor înregistrate, vom avea, din nou, o alianță și un guvern pentru ,,stabilitate”. Chiar mai ,,stabil” decât cel din ultimii 3 ani, cu, probabil, 4 partide, urmând ca în opoziție să rămână partidele așa-zise suveraniste. Să vedeți ce va fi la gura acestora când în 2025 românii se vor trezi cu tot felul de impozite și taxe majorate, cu tot felul de facilități fiscale eliminate! Și vor puncta electoral, nu glumă!
Iar partidele din coaliție nu vor mai avea, practic, nicio opoziție serioasă, vor putea să se ocupe în liniște de ,,stabilitate”: impozite și taxe majorate, reducerea pragului pentru microîntreprinderi, eliminarea facilităților fiscale, cote de TVA redusă la cât mai puține produse, poate liberalizarea prețului la energie, TVA crescută etc. Și ce poți face, există ,,stabilitate” politică, de fapt această stabilitate s-ar putea numi mai bine ,,majoritate”, că dacă este să vorbim de ,,stabilitate” nu prea este, dovada fiind ritmul de modificare a legislației fiscale, ori aceste modificări, de zeci de ori într-un an, numai ,,stabilitate” nu se pot numi!
Nimeni nu se va putea opune la avalanșa care va veni din 2025. Vorba unei politiciene: ,,Ciocu mic că acuma noi suntem la putere!” Și cine să se opună? AUR, S.O.S, POT? Credeți că acestea ”POT”?
De fapt sub sloganul „stabilitatii” vor continua finantarile de la bugetul national prin Programul Anghel Saligny (motivul pentru care USR a fost scoasa de la guvernare in 2020):
– Romania se imprumuta cu viteza record de 1 miliard de euro pe saptamana si la dobanzi din ce in ce mai mari (riscul de tara creste) de 7-8% iar apoi cu banii imprumutati isi hraneste baronii locali.
Baronii locali (primari, sefi de consilii judetene etc.) pot face investitiile astea cu licitatii dupa reguli romanesti, fara teama de controlul UE cand vine vorba de fonduri europene si mai ales fara teama de Laura Kovesi seful Parchetului European care ancheteaza cazuri de coruptie cu fonduri europene.
Iar la final vine Ciolacu si spune presei ca DA, avem deficit bugetar foarte mare dar el se datoreaza „investitiilor in infrastructura” acolo unde „un euro investit aduce 8 euro castig”
P.S.
De cand a plecat Laura Kovesi de la DNA in alte tari de farmec pline, a mai auzit cineva de vreun caz de ministru anchetat de DNA pe teme de coruptie?
Un singur caz: Voiculescu (USR) pentru achizitie de vaccinuri anti Covid in pandemie, dar ancheta a ponit dupa ce USR a fost indepartata din guvern.
Crede cineva ca ministrii Romaniei nu au mai furat de 4 ani incoace? (in conditiile in care imprumuturi externe s-au facut si cheltuieli „exceptionale” ocazionate de pandemie s-au facut)
Asta da „stabilitate”!