Finanțarea lanțului de muzee și memoriale dedicate opresiunii și conflictelor este una dintre investițiile importante din componenta Turism și Cultură a Planului Național de Redresare și Reziliență, având un buget propus de circa 68 milioane euro. Csilla Hegedüs, secretar de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a avut în ultimele zile o serie de întâlniri cu reprezentanți ai unora dintre orașele și municipiile care găzduiesc muzee finanțate prin PNRR: Aiud, Târgu Mureș, Sfântu Gheorghe, Satu Mare și Cluj-Napoca, despre planurile lor, sarcinile și provocările pentru perioada următoare.
„Înființarea sau extinderea muzeelor cu sprijinul PNRR este o oportunitate uriașă nu pentru investiții în infrastructura muzeală, pentru crearea de noi locuri de muncă pentru comunitatea locală și pentru a pune la dispoziția publicului larg părți din patrimoniul nostru istoric și cultural, care până acum nu erau accesibile”, a spus Csilla Hegedüs.
Secretarul de stat MIPE a menționat că la Târgu Mureș va fi creat primul muzeu national de fotografie, la Sfântu Gheorghe va fi deschis un muzeu al ororilor comunismului, la Satu Mare un muzeu al industrializării forțate și al dezrădăcinării iar la Cluj Napoca va fi deschis muzeul identităților și conflictelor transilvănene și va fi creată o expoziție despre cimitirul închisorii din Aiud, cunoscut sub numele de „Râpa Robilor”.
Pregătirea privind înființarea viitoarelor muzee a inclus o vizită la Satu Mare, acolo unde se va înființa muzeul industrializării forțate și al dezrădăcinării. „Ne-am consultat cu primarul Kereskényi Gábor și am vizitat posibilele locații ale muzeului. Eu văd un potențial uriaș în acest muzeu, ce va fi unul interactiv și educativ și va folosi tehnologia modernă a realității virtuale și augmentate, pe care nu le găsești în muzeele din această parte a Europei”, a declarat Csilla Hegedüs.
La prima rundă de discuții cu reprezentanții autorităților locale a participat și Matuz Zsolt, secretarul de stat de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și a Administrației.
Proiectele tehnice trebuie întocmite până în primăvara anului viitor urmând ca lucrările să fie apoi realizate de Compania Națională de Investiții. Componenta Turism și Cultură din PNRR are un total de 449 milioane euro, detaliile putând fi găsite în Anexa la Propunerea de decizie de punere în aplicare a Consiliului de aprobare a evaluării planului de redresare și reziliență al României aici: https://mfe.gov.ro/wp-content/uploads/2021/09/e6f28710212d5a2d963ba440ce587a99.pdf