Statele Unite încep, practic, un „război” împotriva virusului ucigaș. Casa Albă și Senatul american au ajuns – în noaptea de marți spre miercuri – la un acord „istoric” privind un gigantic plan de relansare a economiei țării, lovită dur de pandemie. După votul ambelor camere ale Congresului american, Donald Trump va putea promulga textul acordului.
Miercuri, dezbaterile între democrați și republicani au continuat în Senatul american pe marginea planului avut în vedere de Casa Albă pentru relansarea economiei. Potrivit senatorului republican Mitch McConnell, textul are toate șansele să fie în cele din urmă votat. Este necesar însă și votul Camerei reprezentanților, controlată de democrați.
„Cel mai vast plan de salvare din istoria americană”
Aprecierea le aparține liderilor din Senatul SUA. Ei spun că acest plan „va trimite rapid noi mijloace pe liniile de front ale bătăliei sanitare dusă de Statele Unite…Va injecta mii de miliarde de dolari cât mai repede posibil în economie, pentru a ajuta familiile lucrătorilor americani, micile întreprinderi și industriile, pentru a traversa tulburările actuale”. Și liderul minorității democrate, Chuk Schumer, a salutat acordul realizat între cele două partide. În condițiile în care prima economie a lumii a intrat probabil în recesiune, planul anunțat vizează mobilizarea a circa 2.000 de miliarde de dolari Numai că textul oficial, cifrele precise și domeniile avute prioritar în vedere nu au fost încă date publicității o dată cu anunțarea acordului intervenit.
Ajutor financiar destinat familiilor
Acordul, a precizat senatorul republican Mitch McConnell, prevede furnizarea, rapid, a unui ajutor financiar pentru americani prin intermediul unor cecuri vărsate direct familiilor din clasa de mijloc, până la gospodăriile cu venituri și mai mici. Va fi majorată indemnizația de șomaj. Acesta este un punct al acordului cerut de senatorii democrați. Se prevede, între altele, ca lucrătorii independenți ajunși în șomaj în actuala criză, să primească „în medie, salariul întreg vreme de patru luni”.
…și întreprinderilor
În actuala situație critică, planul mai sus amintit prevede un sprijin „istoric” pentru economia reală americană, evaluat în miliarde de dolari, sub forma împrumuturilor urgente pentru ca micile întreprinderi să poată supraviețui și continuă să plătească angajații. Se mai spune că planul va „permite consolidarea bazelor noastre economice și stabilizarea sectoarelor-cheie naționale pentru a diminua cât mai mult posibil concedierile”. O importantă prevedere este furnizarea unui ajutor major spitalelor și centrelor medicale, investiții în noi tratatmente și vaccinuri, pentru a putea învinge coronavirusul cât mai repede și a trimite echipamente medicale, măști protectoare eroilor de pe frontul periculos al luptei cu epidemia.
|
|
|
|
|