Donald Trump dorește ca, în acest fel, să-i forțeze pe palestinieni să revină la masa negocierilor, având la bază un plan american, conceput de ginerele său, Jared Kushner, și colaboratori ai săi. Diplomați, specialiști în problemele Orientului Apropiat, avertizează că de oprirea acestor ajutoare va profita ramura cea mai radicală a palestinienilor, mișcarea islamistă Hamas.
Anularea ajutorului în valoare de 200 milioane dolari anual pentru palestinienii din Cisiordania și Gaza este o nouă lovitură severă dată de Donald Trump Autorității palestiniene după ce, oricum, relațiile lor se tensionaseră considerabil în urma transferării ambasadei americane la Ierusalim. Palestinienii, care revendică Ierusalimul de est drept capitala lor, consideră că Washingtonul nu mai poate pretinde să fie mediator într-un proces de pace cu Israelul. Mai mult, suprimând ajutorul financiar destinat palestinienilor, Casa Albă încearcă să slăbească Autoritatea palestiniană, să facă presiuni asupra liderului acesteia, Mahmoud Abbas, pentru a-l determina să revină la masa negocierilor având drept bază de discuții un plan de pace în Orientul Mijlociu întocmit chiar de Washington.
Despre ce soluție de pace este vorba?
Donald Trump a încredințat rezolvarea conflictului israelo-palestinian ginerelui său, Jared Kushner, și lui Jason Greenblatt, fostul său avocat pentru afaceri, un pro-israelian convins. În luna ianuarie, Trump a redus deja cu 65 milioane de dolari contribuția Statelor Unite la fondul Agenției ONU care acordă asistență unui număr de 5 milioane de refugiați palestinieni în Orientul Apropiat. Dan Shapiro, fost ambasador american în Israel, consideră că decizia de a anula ajutoarele pentru palestinieni riscă să agraveze situația deja fragilă în regiune. «Este o decizie teribilă, spune diplomatul citat. Acest ajutor susținea programe umanitare și contribuia la menținerea unor condiții de siguranță atât pentru palestinieni, cât și pentru israelieni… Situația se va înrăutăți, Israelul va trebui să plătească mai mult pentru a acoperi lacunele create de retragerea americanilor. Toată lumea se va afla, cu certitudine, într-o situație mai puțin sigură» avertizează diplomatul Dan Shapiro, care s-a aflat la post, în calitate de ambasador în Israel, sub administrația Obama (2011-2017).
Presiuni financiare contraproductive
Diplomatul mai sus citat nu crede în eficacitatea presiunilor financiare asupra Autorității palestiniene. «Nu prin măsuri ce înrăutățesc situația palestinienilor pot fi determinați să vină la negocieri», explică Dan Shapiro. La rândul său, Dave Harden, un fost șef al Agenției americane pentru dezvoltare în Cisiordania și Gaza, crede că decizia lui Donald Trump va duce la întărirea mișcării islamiste Hamas, care controlează Fâșia Gaza.