Statele Unite – China: destinderea continuă. Este iminent un acord ce pune capăt războiului lor comercial

Cu cinci zile înainte de termenul la care Statele Unite urmau să aplice taxe vamale suplimentare la importuri chineze anuale în valoare de 200 miliarde dolari, Donald Trump a făcut un anunț-surpriză: a anulat ultimatumul respectiv, după ce a constatat «progrese» la negocierile comerciale bilaterale. Foarte curând urmează să aibă loc o întâlnire Donald Trump-Xi Jinping, propusă de președintele american să aibă loc la reședința sa privată din Florida. Beijingul nu a răspuns deocamdată la această invitație.

Este evident, în ultimele săptămâni, faptul că Donald Trump abordează «cu grijă» relațiile sale cu liderii asiatici. Duminică, cu două zile înaintea întâlnirii sale cu Kim Jong-un la Hanoi, președintele Trump a anunțat o altă importantă întâlnire ce figurează pe agenda sa: una cu liderul chinez Xi Jinping. Comentatori economici de ambele părți dau ca foarte apropiată ajungerea la un acord care pune capăt războiului comercial americano-chinez. Luni, cu cinci zile înaintea termenului la care urmau să fie majorate taxele vamale la importuri din China în valoare de 200 miliarde dolari, și după șase zile de intense tratative bilaterale, Donald Trump a anulat ultimatumul asupra comerțului cu China, invocând «progresele» înregistrate la negocierile bilaterale.«În consecință, a anunțat pe Twitter Trump, voi amâna majorarea taxelor vamale prevăzută pentru 1 martie». În noaptea de 1 spre 2 martie, Statele Unite urmau să majoreze taxele vamale până la 25% la mărfuri importate anual din China în valoare de 200 miliarde dolari (deja taxate cu 10%). Și partea chineză a făcut un anunț similar privind progresele înregistrate la tratativele comerciale cu Statele Unite, menționând expres domeniile în care s-au înregistrat progresele respective -protejarea proprietății intelectuale, transferul de tehnologii, agricultură ş.a.- domenii în care au existat până acum cele mai dure controverse.

Trump anunță iminenţa «celui mai mare acord comercial încheiat vreodată cu China»

Președintele american, peocupat serios de enormul deficit comercial în relațiile cu China, ajungând la peste 330 miliarde de dolari, nu a precizat durata noii amânări a impunerii de taxe vamale suplimentare la mărfuri provenite din China, dar a comunicat guvernatorilor statelor americane «posibile noi măsuri importante în următoarele săptămâni», anunțând de fapt că este foarte aproape semnarea «unuia dintre cele mai mari acorduri comerciale încheiate vreodată cu China». Donald Trump urmează să aibă o întâlnire cu Xi Jinping în Florida, la reședința sa privată de la Mar-a-Lago, la o dată ce va fi curând stabilită. Beijingul nu a anunțat deocamdată dacă acceptă această invitație. Negociatorii americani și chinezi s-au reîntâlnit marțea trecută în capitala americană, în cadrul celui de-al patrulea tur de tratative de la începutul acestui an. Negocierile au fost prelungite cu alte două zile, până duminica trecută, rezultatele lor oferindu-i lui Donald Trump argumente să facă anunțurile importante de luni privind iminenţa ajungerii la un acord comercial cu Beijingul.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW